IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street оцени Lyft на 24,3 млрд. долара

Втората по големина в САЩ компания от сектора набра 2,34 млрд. долара в рамките на най-голямото предлагане на американски стартъп от това на Snap насам

09:42 | 29.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Американската компания за споделени пътувания Lyft Inc бе оценена на 24,3 млрд. долара в рамките на своето първично публично предлагане (IPO) – първото такова на стартъп от този бранш. Компанията заложи на по-високи цени от първоначално очакваните, тъй като инвеститорите пренебрегнаха несигурността по пътя на Lyft да стане печеливша компания, предава Bloomberg.

Оценката на Wall Street e с над 60% над тази от последното частно финансиране на Lyft, което изпраща окуражаващ сигнал към цяла орда компании от Силициевата долина, които планират да станат публични през тази година.

„Добра новина е те да могат да видят, че пазарът има огромен апетит за първични публични предлагания“, казва пред Bloomberg Рейна Агарвал, директор на Центъра за финансови пазари и политика в университета в Джорджтаун. „Мисля, че е добър знак, ако има успешно IPO, а след това идват други“.

Втората по големина в САЩ компания от сектора набра 2,34 милиарда долара в рамките на най-голямото публично предлагане на американски технологичен стартъп, откакто Snap Inc. стана публична компания преди две години, и най-голямото IPO досега за тази година. След хладното начало за 2019 г. за IPO-тата в САЩ на фона на спирането на дейността на федералните агенции успехът на Lyft можеше да подхрани този пазар, който вероятно ще приветства Uber Technologies Inc., Pinterest Inc. и Slack Technologies Inc.преди края на годината.

Lyft каза в свое изявление, че е продала 32,5 милиона акции в четвъртък за по 72 долара всяка. Това е в най-високата част на диапазона, който в сряда бе увеличен до 70-72 долара. Базираната в Сан Франциско компания увеличи и размера на предлагането от първоначалните 30,8 милиона акции, които бе планирала да продаде.

Първичното публично предлагане дава на Lyft оценка от около 25 млрд. долара, включително акции с ограничени права и акции, които биха могли да бъдат издадени по-късно от поемателите. Въз основа на общия брой акции, които трябва да останат налични след предлагането, пазарната стойност би била около 20,6 млрд. долара.

Lyft предложи първоначално акциите си за между 62 и 68 долара всяка. Поръчките обаче бяха презаписани през миналата седмица, два дни след като компанията пое по пътя към инвеститорите, твърдят хора, запознати с процеса. В сряда Lyft подаде заявление за увеличаване на този диапазон.

Листването изпълни и ключова стратегическа цел за Lyft: да надмине по-големия конкурент Uber на пазара. Очаква се Uber публично да подаде заявление за IPO през април, давайки начало на листване, което би могло да я оцени на до 120 млрд. долара. 

Призивът на компанията към инвеститорите се основаваше на потенциала за разширяване на индустрията, както и на собствените ѝ нарастващи приходи, които се удвоиха до 2,2 млрд. долара през 2018 г. спрямо предходната година. През това време загубата също нарасна от 688 млн. долара през 2017 г. до 911 млн. долара през миналата година. Lyft заяви пред потенциалните инвеститори, че очаква разходите ѝ да спаднат през следващата година, твърдят хора, които са присъствали на една от презентациите. 

Чрез акции от клас Б, които носят 20 гласа за всяка обикновена акция, съоснователите Логан Грийн, който е главен изпълнителен директор, и заместник-председателят Джон Цимър ще държат около 49 процента от правата на глас. Книжата ще започнат да се търгуват в петък на Nasdaq Global Select Market под кода LYFT.

JPMorgan Chase & Co. ръководи предлагането заедно с Credit Suisse Group AG и Jefferies Financial Group Inc. Общо повече от две дузини банки са включени като поематели в предлагането. JPMorgan ще служи като стабилизационен агент, което ѝ дава шанс да печели допълнителни такси, като гарантира, че първият ден на търговията ще върви гладко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още