IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп срещу онлайн търсачките, или една вече изгубена битка

На американския президент ще му е доста трудно да наложи регламентиране на резултатите, появяващи се при търсенето на новини в интернет търсачките

13:16 | 30.08.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Нападките му срещу Google излязоха на първа страница на вестниците, но на американския президент Доналд Тръмп ще му е доста трудно да наложи регламентиране на резултатите, появяващи се при търсенето на новини в интернет търсачките, коментира Роб Леве от Франс Прес

След като Тръмп обвини във вторник технологичния гигант, че манипулира резултатите на търсачката си във вреда на консерваторите, и провокира съмнения дали евентуално няма да наложи някакви мерки, експертите изразиха мнение, че Google (дъщерна компания на Alphabet) и другите интернет компании се ползват от същите конституционни права за свобода на изразяването, от които и печатните издания.

Тази защита изключва, според тях, всякаква възможност за намеса от страна на президента, недоволен от излизащите в търсачката резултати.

"Редакторският избор на търсачките е доста сходен с избора на редакторите" в традиционните новинарски компании, коментира професорът от Калифорнийския университет в Лос Анджелис и автор на ръководство от 2012 година за конституционната защита на търсачките Еуген Волох.

В своя блогърска публикация в сайта Reason.com той твърди, че разработените от Google алгоритми са "редакторска преценка на това какво потребителите на интернет ще намерят за интересно и полезно. Цялата тази дейност е изцяло под закрилата на първата поправка" на конституцията, която гарантира именно свободата на изразяването и на печата.

"Търсачките отговарят изцяло на изискванията за закрила от първата поправка, що се отнася до резултатите от търсенията. Многобройни случаи от повече от 15 години са потвърдили това", обяснява Ерик Голдман, съдиректор на отдел "Високи технологии" на юридическия факултет на калифорнийския университет "Санта Клара".

"Всеки опит на Тръмп да "поправи" резултатите от търсачките ще наруши първата поправка. Това дори не стои като въпрос", добавя той.

Изказванията на Тръмп въпреки това провокираха дебат по отношение на така наречените от президента "манипулирани" резултати. Според него има резултати, които са предварително свързани с "леви" медии, а не с консервативни сайтове.

Тръмп изложи твърденията си след думите на водача на мнозинството в Камарата на представителите, републиканеца Кевин Маккарти, според който "мнението на консерваторите често е заглушавано" в интернет.

Стопанинът на Белия дом продължи вчера с критиките си и заяви, че "Google, Facebook и Twitter третират консерваторите и републиканците доста несправедливо".

Наблюдателите обаче твърдят, че би било опасно да се промени начинът, по който действат търсачките, за да се угоди на правителството или на дадена политическа партия.

"Google е частна компания със свои собствени алгоритми и правителството не упражнява абсолютно никакъв контрол върху начина, по който тя управлява дейностите си", коментира Кен Полсън, бивш журналист от всекидневника USA Today, а сега председател на центъра "Първа поправка" при института "Нюзиъм".

Според него истинската заплаха "се крие в това, че най-могъщият човек на света постоянно повтаря, че може да се има доверие само на него, но не и на новинарските компании или на търсачките".

Дори и без конституционна закрила, опитът за налагане на регламент върху милиардите търсения в Google би бил и без това невъзможна за изпълнение задача.

"По своя воля не регулираме всяко икономическо взаимодействие, защото знаем, че това е немислимо", обяснява Дейвид Балто, бивш адвокат в Комисията по конкуренцията и в министерството на правосъдието.

Балто е на мнение, че критиките на Тръмп са "идея в стил Оруел" и че със сигурност биха намерили място в "1984", но са изцяло несъвместими с демократичните ни принципи".

Други специалисти твърдят, че коментарите на Тръмп целят да сплотят електората му и да дискредитират медиите, които го разследват.

"Авторитарните режими ценят възможността да контролират търсачките. Американското правителството трябва да се опълчи на подобен вид цензура", казва Ед Блек, оглавяващ Асоциацията за компютърна и комуникационна индустрия, която цели да насърчава индустрията на информационните технологии. Нейни членове са Facebook и Google.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Търсачката на Google винаги се опитва да персонализира резултатите, тъй че ако Тръмпака често е търсил негативни отзиви за себе си, вероятно Google е започнал да му връща повече такива резултати.Лично мен този алгоритъм на Google изобщо не ме кефи, не обичам друг да решава каква точно информация ми трябва. Също не ми харесва и че търсачката филтрира много резултати заради авторските права. За щастие, освен Google има и други търсачки. Аз предпочитам duckduckgo.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis12
преди 5 години
е ае да видиме, да не ровече че акциите им се вдлъбнали кат на ф.бокклукот ..... :)) то и без тва си им е време, че въздух на хилка и кусур .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
pioner
преди 5 години
Гоогал и Фейсбук са 1984!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още