IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създателят на Farmville намалява загубата си

Силно намалява обаче и броят на активните и на плащащите потребители на игрите на Zynga

14:45 | 25.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Тестер работи над една от игрите на&nbsp;Zynga в централата на компанията в Сан Франциско. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тестер работи над една от игрите на Zynga в централата на компанията в Сан Франциско. Снимка: Ройтерс

Създателят на Farmville - Zynga, продължава да губи клиенти, но новият шеф на компанията за игри успява да спре увеличаването на загубата. Дефицитът през третото тримесечие е едва 68 хил. долара (49 хил. евро). През първото тримесечие Zynga загуби почти 53 млн. долара.

Идващият от Microsoft главен изпълнителен директор Дон Матрик отчита подобрение в мерките за строги икономии. Инвеститорите показаха облекчение, а акциите се изстреляха с 13 на сто в часовете след края на официалната сесия.

Въпреки това обаче Zynga продължава да губи играчи. Броят на активните месечни потребители възлиза на 133 млн. души спрямо 311 млн. година по-рано. Само за последните три месеца броят им е намалял с 29 процента. В допълнение, едва само 1,6 млн. са потребителите, които плащат за дадена услуга - преди една година техният брой бе около 3 млн.

Интернет игрите от Zynga, които обикновено се играят в социалната мрежа Facebook, са безплатни. Компанията прави пари основно от продажбата на виртуални предмети и в по-малка степен - от реклама. Тримесечните продажби са намалели на годишна база с 36 на сто до 203 млн. долара, както Zynga обяви късно в четвъртък.

Производителят нашумя преди години със своите игри за Facebook, сред които Farmville и Cityville, но след това не успя да създаде нови хитове. Междувременно и по-старите игри на Zynga започнаха да губят популярността си в най-голямата онлайн социална мрежа. Последваха съкращения и смяна на шефското място.

Основателят на компанията Марк Пинкъс отстъпи мястото си на Дон Матрик, който дотогава ръководеше игровото подразделение на Microsoft (Interactive Entertainment Business) и отговаряше пряко за разработването на конзолата Xbox, а преди това в продължение на дълго време е работил в компанията за PC игри Electronic Arts.

Матрик залага преди всичко на мобилните версии на игрите, за да върне отново Zynga на пътя към печалбата. За да постигне това, той нае опитен мениджър от конкуренцията: Клайв Дауни ще ръководи вече ежедневните бизнес операции. Дауни идва от японския специалист за мобилни игри Dena, а преди това е работил за гиганта в индустрията Electronic Arts.

През последните месеца 51 милиона потребители са играели игри на Zynga на своите телефони или таблети, а 82 млн. потребители – на настолни машини, пояснява Ройтрес. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още