IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съизпълнителният директор на Salesforce Кийт Блок си тръгва

Той бе разглеждан като потенциален наследник на Марк Бенйоф, който основава компанията през 1999 г., който остава единствен директор на концерна

09:08 | 26.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кийт Блок. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Кийт Блок. Снимка: Bloomberg

Американският конкурент на германската софтуерна компания със силен бизнес и в България SAP – Salesforce, заяви, че Кийт Блок се оттегля от поста главен изпълнителен директор, правейки Марк Бенйоф единствен изпълнителен директор. 

Блок беше разглеждан като потенциален наследник на Бенйоф, който основава компанията през 1999 г. и ще продължи да действа като председател.

Блок привличаше по-малко обществено внимание от основателя и главния изпълнителен директор Марк Бенйоф по време на седемте си години в лидера на пазара за софтуер за връзки с клиенти, но пое командването на ежедневните операции зад кулисите. Блок, повишен от президента до главен оперативен директор и до съизпълнителен директор с Бенйоф през август 2018 г., професионализира търговската организация, взимайки опит от 26-годишния си престой в Oracle Corp. Той убеждава Бенйоф в това компанията да адаптира софтуер за различни индустрии, с което се разшири клиентската база. А като съпредседател Блок позволи на Бенйоф да се съсредоточи върху множеството си политически и филантропски инициативи.

„Кийт наистина ни вдъхнови да бъдем много по-ангажирани с хоризонталните и вертикалните решения от всякога”, каза Бенйоф по време на конферентен разговор с анализатори. „Това ще бъде огромна част от неговото наследство тук", допълни той.

Бенйоф заяви, че ще си партнира с Блок в неговата неясна засега „следваща глава“ от живота. Бившият съпредседател ще остане консултант, съобщиха от компанията. 

„Напускането на Кийт Блок като изпълнителен директор на Salesforce.com намалява ентусиазма за силното четвърто тримесечие, тъй като той бе много важен за успехите през последните седем години и оставя краткосрочен вакуум“, пише Анураг Рана, анализатор от Bloomberg Intelligence.

Акциите на Salesforce се обезцениха с около 2,5% в разширената сесия след обявяването на напускането.

Компанията е похарчила повече от 16 млрд. долара през миналата година за придобивания, подсилвайки облачните си продукти, докато се защитава от конкуренцията от по-големи конкуренти като Oracle Corp  и германския SAP.

Salesforce прогнозира, че приходите за първото тримесечие ще възлязат на между 4,88 млрд. и 4,89 млрд. долара, в сравнение с оценките на анализаторите за 4,84 млрд. долара, по данни на IBES от Refinitiv.

Компанията отчете нетна загуба от 248 млн. долара, или 28 цента на акция, за тримесечието, завършило на 31 януари, в сравнение с нетна печалба от 362 млн. долара, или 46 цента на акция, година по-рано.

На коригирана база компанията спечели 66 цента на акция, като надмина оценките за 56 цента на акция.

Общите приходи на компанията нараснаха с 34,6% до 4,85 млрд. долара, над прогнозите за 4,75 млрд. долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още