IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Square разочарова с цената на акциите за IPO-то

Първичното публично предлагане оценява компанията на под 3 млрд. долара

12:06 | 19.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Square&nbsp;</em></p>

Снимка: Square 

Ръководената и създадена от главния изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси компания за мобилни разплащания Square ще направи своя борсов дебют в четвъртък, но при силно занижено настроение. Операторът разочарова Wall Street с цената на акциите си. Вместо очакваните цени в диапазона между 11 и 13 долара за акция, книжата ще струват по 9 долара, пише Fortune. 

Това, разбира се, оказва влияние върху оценката на компанията, която сега възлиза на около 2,9 млрд. долара. За сравнение – преди година при поредния финансов кръг компанията набра капитал за 100 млн. долара и с това получи оценка от 6 млрд. долара.

Едва в началото на ноември пък компанията за мобилни разплащания заяви, че очаква в рамките на първичното ѝ публично предлагане (IPO) цената на книжата ѝ да достигне между 11 и 13 долара за акция, а компанията да бъде оценена на до 4,2 млрд. долара. Базираната в Сан Франциско компания разкри, че ще продаде 25,7 млн. обикновени акции клас А, а нейният акционер Start Small Foundations - благотворителен фонд, основан от Дорси, ще продаде около 1,35 млн. При представянето на документите за борсовия дебют стана ясно, че Square е отчел загуба от 77,6 млн. долара за първите шест месеца на годината.

IPO-то на Square се счита за тест за това доколко инвеститорите са готови да продължат с високите оценки на частни технологични фирми. Слабото представяне на Square същевременно еднозначно показва – това няма да продължи дълго. 

„Тази сделка е представителна за компаниите, които започват да губят благоволението на инвеститорите", казва портфолио мениджърът Джереми Абелсън от Irving Investors, цитиран от Wall Street Journal. „Еуфорията от гледна точка на "еднорозите", както в Силициевата долина наричат онези 140 технологични компании, оценени на повече от един милиард долара, сега се изпарява. След месеци на еуфория Силициевата долина страда от първото си тежко пробуждане".

Според Ройтерс данните за първичните предлагания на Square и Match Group, собственик на нашумялото приложение Tinder, може да са предвестник за отрезвяване на сектора на технологичните IPO-та, за който мнозина анализатори смятат, че е нов балон.

Междувременно дори и представители на бранша предупреждават за прегряване на пазара. Изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела прогнозира в края на октомври, че само 10 на сто от най-модерните днес стартъпи ще оцелеят. „Хубавото на свръхфинансирането е, че избуяват много идеи“, каза Надела пред Bloomberg. „Но ще се стигне до корекция, до пукване“.

Oще технологични новини вижте във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още