IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споровете между основателя и новите собственици на Tinder се задълбочават

Шон Рад заложи срещу Tinder и сега съжалява за решението, твърди компанията майка на приложението в искането си за отхвърляне на делото

10:18 | 10.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Споровете между платформата за запознанства Tinder и Шон Рад преминават в следваща фаза. Рад, който е един от съоснователите на приложението и през 2015 г. бе уволнен от позицията си на главен изпълнителен директор, съди компанията майка на Tinder - IAC. Сега обаче IAC подава съдебна молба за прекратяване на делото по иска, предава Recode.

През август съоснователите Шон Рад и Джъстън Матийн и други служители на стартъпа обвиниха корпорацията InterActiveCorp (IAC), че се опитва да ги измами чрез опциите за акции, чрез които те притежават една пета от стойността на Tinder. Те твърдят, че IAC и Match са използвали "фалшива, подвеждаща и непълна финансова информация и прогнози", за да създадат изкуствено ниска оценка на Tinder и да избегнат по този начин задължението да изплатят пари на групата, които им се дължат по споразумения за опции. Ищците настояват за обезщетение в размер на 2 млрд. долара.

Сега IAC отвръща на удара. Компанията, която притежава Tinder като част от мажоритарния си дял в публично търгуваната Match Group, подава искане за отхвърляне на делото във вторник. В жалбата се твърди, че Рад „е участвал изцяло в процеса на оценяване" на Tinder и след това е решил да кешира, преди бизнесът на Tinder да пропадне. В петицията си IAC казва, че Рад е спечелил поне 400 милиона долара, като е продал акциите си. Match Group публикува изявление, в което се твърди, че делото на Рад включва "много измислици, полуистини и пропуски". По-късно компанията актуализира изявлението си с „много лъжи, полуистини и пропуски".

"Когато банките определиха стойността на Tinder, Рад изпълни опциите си и кешира възможно най-бързо", каза говорител на Match Group в изявление. „По този начин Шон Рад заложи срещу Tinder и след това само гледаше отстрани, след като акциите на Match поскъпнаха със 150%. Той не може сега да ревизира мнението си и позицията си, просто защото съжалява“.

IAC смята, че Tinder ще генерира приходи за 800 млн. долара през тази година. От юни 2017 г. насам акциите на Match Group почти утроиха стойността си.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още