IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank иска отлагане на IPO-то на WeWork

Ако се съобрази с искането, стартъпът може да загуби финансиране за до 9 млрд. долара и да промени драстично стратегията си

08:55 | 10.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

SoftBank, най-големият външен акционер на WeWork, призовава компанията за наемане на офис пространства да паузира своето първично публично предлагане (IPO) след хладнокръвния прием от потенциалните инвеститори, съобщиха Ерик Плат и Джеймс Фонтанела-Хан от Financial Times.

Новините се случват само няколко дни, след като The Wall Street Journal съобщи, че WeWork - който технически се преименува на The We Company по-рано тази година – обмисля  да намали прогнозираната си оценка на публичния пазар до по-малко от половината на фона на предстоящото голямо IPO.

„Компанията е в период на борсов дебют и учтиво ще откаже да коментира темата“, заяви пред Business Insider говорител на WeWork. 

WeWork би могъл да намали оценката за своето IPO до под 20 милиарда щатски долара и дори да отложи предлагането, съобщи The Wall Street Journal в неделя, позовавайки се на неназовани източници. Компанията беше оценена на 47 млрд. долара в последния кръг за набиране на средства.

Компанията планира да стартира роудшоу за инвеститорите през тази седмица, за да увеличи интереса към предлагането, съобщи WSJ. Консултантите на WeWork също планират да се срещнат с инвеститори, за да обсъдят възможни промени, за да се осигури успешно IPO, пише медията

SoftBank и неговият подкрепян от Саудитска арабия фонд Vision Fund инвестираха повече от 10 милиарда щатски долара в WeWork.

Според материала на FT SoftBank е обезпокоен, че ако WeWork стане публична при оценка, много по-ниска от неговата частна пазарна оценка, това може да навреди на способността на фирмата да набере втория си Vision Fund. Затова и японският инвеститор оказва натиск върху компанията да задържи поне временно своите IPO планове.

Самата SoftBank се опитва да събере 108 млрд. долара за втори Vision Fund, който да инвестира в технологични стартъпи. Японската група би могла да се изправи пред предизвикателства с тази сума, ако We Company включи рязка отстъпка спрямо последния си кръг на финансиране. WeWork очаква да получи 1,5 млрд. долара от SoftBank догодина като част от споразумение, постигнато в началото на тази година. Компанията има 2,5 милиарда долара в пари и парични еквиваленти в баланса си към 30 юни според данни от американския борсов регулатор.

Но We Company се намира в задънена улица. Ако се съобрази с искането на своя най-голям акционер за отлагане на първичното предлагане, ще загуби достъпа до кредитна линия от 6 млрд. долара, предоставена от група банки, сред които JPMorgan Chase и Goldman Sachs. Условието за този кредит е осъществяване на успешно IPO, с което да от Wall Street да се наберат поне 3 млрд. долара. 

Липсата на повече от 9 млрд. долара нов капитал може да наложи драматична промяна в корпоративната стратегия на компанията, включително нейната агресивна експанзия, заради която тя отвори 528 офиса в повече от 110 града.

Компанията загуби повече от 4 млрд. долара от 2016 г. насам, изгаряйки капитала си, дори при положение, че приходите се удвояват всяка година през този период. WeWork заяви в документите си за своето IPO, че може да забави драстично разширяването си, ако се наложи да стане печеливша.

Но инвеститорите остават скептични към бизнес модела, който все още не е тестван при значителен икономически спад. Някои инвеститори изразиха опасения относно практиката на компанията да наема офис площи за дълъг период - средно за 15 години - докато я преотдава под наем на наематели на по-кратка основа.

WeWork се опита да реши някои от проблемите, които инвеститорите и анализаторите подчертават преди IPO-то. Главният изпълнителен директор и съосновател Адам Нойман например върна плащане от 5,9 милиона долара, което инвестиционното му дружество е получило от компанията за правата да използва запазената марка дума „we”. We Company  обяви също така през миналата седмица, че ще добави жена в своя изцяло мъжки Борд на директорите, след като завърши листването си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още