IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След успешен старт на годината SAP повишава прогнозата си

Най-големият германски производител на софтуер възнамерява да отдели бизнеса си с доставчиците на финансови услуги от групата

13:10 | 14.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: EPA/RONALD WITTEK</em></p>

 Снимка: EPA/RONALD WITTEK

Германският софтуерен концерн SAP, който в средата на март загуби „короната си“ на най-високо оценяваната германска компания за сметка на Volkswagen, гледа по-оптимистично към цялата 2021 г. след успешния ѝ старт.

„Отчитаме силен ръст при всички наши приложения и сме само в началото на този тренд“, заяви ръководителят на компанията Кристиан Клайн във вторник вечер, цитиран от германския бизнес всекидневник Handelsblatt.

Финансовият директор Лука Мучич също не пести похвалите си за началото на годината: „Имахме най-висок ръст на входящите поръчки за облачния бизнес и лицензи за софтуер от пет години насам и регистрирахме най-силен резултат в оперативната печалба (не по международните счетоводни стандарти, Non-IFRS) и оперативния марж (Non-IFRS) от десет години насам".

Приходите от облака и от софтуер (Non-IFRS) се очаква да нараснат през цялата година до диапазона между 23,4 млрд. до 23,8 мрлд. евро, без отчитане на валутните разлики, съобщи базираният във Валдорф концерн.

През първото тримесечие приходите от облак и софтуер са се увеличили с 6% в сравнение със същия период на предходната година до 5,43 млрд. евро. Оперативната печалба расте с 24% до 1,74 милиарда евро. През първото тримесечие приходите са се увеличили с 2% до 6,35 млрд. евро. Анализаторите очакваха значително по-малко.

SAP ще публикува допълнителни подробности за първото тримесечие на 22 април.

Междувременно стана ясно, че най-големият германски производител на софтуер възнамерява да отдели бизнеса си с доставчиците на финансови услуги от групата. За тази цел SAP основава съвместно предприятие с инвестиционната компания Dediq, в което двете фирми искат да разширят портфолиото на SAP за банките и застрахователните компании и да разработват нови специфични за индустрията решения. Целта е „бързото създаване на новата единица като част от ИТ пазара", заявиха партньорите във вторник. 

Dediq инвестира повече от 500 милиона евро в новата компания и ще получи в замяна 80-процентов дял. SAP включва в бизнеса своите продукти и организационни единици, например за разработване и продажба на продукти, и ще държи в замяна останалите 20 процента. Все още се чака одобрението на властите, а двамата партньори искат да приключат сделката през третото тримесечие.

Подготовката ще започне през следващите седмици. Новото, все още безименно звено, трябва да действа като „моторна лодка“, заяви финансовият директор на SAP Лука Мучич във вторник: Ще се концентрира „върху бързи иновации за основните процеси в банките и застрахователните компании“.

Това ще изисква инвестиции от над 0,5 милиарда евро, от една страна, и подразделение, което „живее и диша“ с темата за финансовите услуги (FSI на технологичен жаргон) – затова SAP сключвала партньорството с инвестиционната компания.

Това е пореден пример за това как шефът на SAP Кристиан Клайн пренастройва производителя на софтуер. Мениджърът възнамерява да разработва програмни пакети за важни сектори като автомобилната индустрия, машиностроенето и търговията на дребно, които са съобразени със специалните браншови изисквания. „Индустриален облак“ е крилатата фраза.

Клиенти на SAP са повече от 80% от 1000-те най-големи банки и застрахователни компании. Независимо от това правенето на бизнес с финансовата индустрия е трудно, тъй като има много специални характеристики. Вътрешнофирмено поделенията за FSI са „постоянна строителна площадка“: вече има няколко инициативи за пренастройването им.

Много финансови компании използват облачните продукти от SAP в продължение на много години - за стандартни процеси в контекста на корпоративното управление. „Те включват например HR, управление на командировките и покупките“, казва Михаел Гирг, главен директор по облачните технологии на Deutsche Börse.

От миналата година борсовият оператор използва и SAP решение за управление на взаимоотношенията си с клиентите. Commerzbank използва облака на SAP за HR приложения от 2018 г.

Deutsche Börse, Commerzbank и Deutsche Bank обаче наскоро сключиха мащабни партньорства с големите доставчици на облачни услуги от САЩ по теми, ориентирани към бъдещето, като дигитализацията и изкуствения интелект. За разлика от SAP, те предлагат и облачна инфраструктура, „чрез която можем да стартираме нашите самостоятелно разработени приложения", подчертавава мениджърът на Deutsche Börse Гирг.

Според финансовия директор на SAP Мучич цялата индустрия на финансовите услуги допринася с малко по-малко от десет процента към общите продажби, които възлизат на 27,34 милиарда евро през миналата година.

ИТ групата прехвърля само специалните решения за финансовия сектор към новото звено. Една бизнес област трябва да бъде софтуерът за бизнес заеми, друга - автоматизацията в бизнеса с частни клиенти. Ръководството вижда потенциал и в застраховането за частни клиенти и компании.

Ако банка контролира своите общи бизнес процеси със системата S / 4 Hana или подкрепя човешките ресурси с продукта Success Factors, поръчките остават в групата, а не към новосъздадената компания.

Поради сложната конструкция е трудно да се получи точна картина за обема на бизнеса през първите няколко години, казва Матиас Томан, партньор в Dediq. Той обаче бил убеден, че новото звено може да се превърне в бизнес за милиарди евро „след няколко години“. Пазарът на софтуера за финансови услуги е огромен: потенциалът се оценява на между 100 и 200 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още