IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Складовете на Amazon във Франция остават затворени поне до 5 май

Прокурори в Ню Йорк ще проверят изкъсо мерките за безопасност и трудовите практики на концерна

10:09 | 28.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Amazon заяви в понеделник, че ще удължи срока на затварянето на шестте си склада във Франция до 5 май, след като френски съд отхвърли жалбата на американския онлайн търговец на дребно срещу рестрикциите, които ограничават това, което концернът да доставя по време на коронавирусната криза, предава Ройтерс.

В изявление компанията заяви, че продължава да „оценява най-добрия начин за работа предвид решението на Апелативния съд (във Версай)“.

Базираният в Сиатъл гигант в електронната търговия е подложен на проверки заради трудовите си практики от двете страни на Атлантическия океан от началото на пандемията, след като служители изразиха безпокойство от рисковете от зараза при обработката на доставките.

Профсъюзи и държавни ръководители в САЩ призоваха Amazon да затвори сгради, а представители на работниците във Франция заведоха дело срещу компанията, като заявиха, че здравните правила не са достатъчно добри.

Преди две седмици френски съд нареди на Amazon да ограничи доставките си до стоки от първа необходимост като храни и лекарства, докато извърши проверки на безопасността.  Но Amazon стигна по-далеч, като спря дейността си в шест центъра за изпълнение на поръчки, където обработва и пакетира стоки. Това е една от най-тежките последици от спора до момента.

Франция на практика е под блокада за овладяване на пандемията от коронавирус и повечето магазини с изключение на супермаркетите са затворени.

Спорът с Amazon възниква в момент, когато правителството опитва да постигне баланс, като гарантира, че компаниите вземат предпазни санитарни мерки и в същото време избягва пълно блокиране на икономиката.

Amazon заяви, че здравните й указания са адекватни и допълни, че е осигурила маски на служителите си.

Профсъюзите считат, че социалното дистанциране е трудно за спазване в оживени складове и искат компанията да намали броя на продуктите, които доставя по време на кризата.

Междувременно мерките за безопасност и трудовите практики на Amazon Inc. по време на пандемията на коронавирус се разследват от служители на реда в Ню Йорк, след като компанията уволни лидер на стачката си в склад в Стейтън Айлънд.

Главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс е заявила на Amazon в писмо от 22 април, че щатът проучва дали компанията е нарушила федералния закон за заетостта, или се е възползвала от други закони за служители изобличители с освобождаването на служителя си Крис Смолс, потвърди говорителят ѝ в понеделник.

Предварителната констатация на Джеймс е, че Amazon може да е уволнила Смолс, за да го принуди да замълчи и че условията на труд в съоръжението може да са нарушили разпоредбите на Закона за безопасност и здраве при работа, заяви говорителят.

Миналия месец Джеймс нарече уволнението на Смолс „аморално и нечовешко“. „В разгара на глобалната пандемия Крис Смолс и неговите колеги протестираха публично срещу липсата на предпазни мерки, които Amazon предприема, за да ги защити от COVID-19. Днес Крис Смолс беше уволнен “, казва Джеймс в изявление. „В Ню Йорк правото на протест е кодифицирано в закон и всякакви ответни действия от страна на ръководството, свързани с тях, са строго забранени. Във време, когато толкова много нюйоркчани се борят и са дълбоко загрижени за своята безопасност, това действие е и неморално и нечовешко“, се казваше още в текста на прокурора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още