IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските власти искат данни и от WhatsApp

В така наречената "криптовойна" между Силициевата долина и правителството на САЩ се отваря втори фронт

09:15 | 14.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Не само американският технологичен концерн Apple има спорове с ФБР. Според материал на New York Times и дъщерната на Facebook компания WhatsApp се противи на отслабване на кодирането на най-обичаната услуга за мобилни съобщения в света, за да може американските власти да имат достъп до нея.

Спорът за сигурното криптиране на съобщителните данни може да свърши в съда, съобщава вестникът, позовавайки се на официални лица. По този начин, в допълнение към настоящия спор между Министерството на правосъдието и Apple в САЩ заради спора за достъпа до iPhone, в така наречената „криптовойна" между Силициевата долина и правителството на САЩ може да бъде отворен втори фронт.

Съвсем наскоро, през изминалата седмица, Министерството на правосъдието е обсъждало как да се процедира при продължаващо наказателно разследване, в което федерален съдия е одобрил подслушване, но следователите са били възпрепятствани от криптирането на WhatsApp. 

Министерството на правосъдието и WhatsApp отказват коментар. Вестникът се позовава на служители от правителството, които са обсъждали спора при условие за запазване на анонимност, тъй като заповедта за подслушване и цялата информация, свързана с него, са поверителни. Естеството на делото не е ясно, освен факта, че не е разследване за тероризъм. Местоположението на разследването е също неясно.

По същество темата се свежда до въпроса дали технологичните компании да направят умишлено своите продукти по-несигурни, така че американските власти с решение на съда да получават достъп до данни за целите на правоприлагането. В случая с Apple става дума за iPhone на мъртъв убиец от терористичната атака в Сан Бернардино, Калифорния, при която бяха убити 14 души. ФБР би могла да стигне до данните на Apple в системата на iCloud, за която Apple разполага с ключ. Сега тя иска да накара Apple по съдебен начин да отслаби защитата на iPhone, за да получава достъп до данните.

WhatsApp, която бе закупена от Facebook по-рано през 2014 г., позволява на потребителите да изпращат лични съобщения и телефонни обаждания през интернет, като с изключение на разходите за използваните данни в този случай потребителят няма допълнителни разходи. С това WhatsApp и по-малките конкуренти почти напълно замениха изпращането на SMS-и. След придобиването от Facebook WhatsApp инсталира криптиране за писмената комуникация между Android устройства.

За да се разберат по-добре позициите на двете страни, нека направим една несъвършена аналогия от света преди дигитализацията. Ако спорът с Apple е равносилен на това дали ФБР може да отключи входната врата и да претърси къщата ви, въпросът с WhatsApp е дали може да подслуша вашите телефонни разговори. В ерата на криптиране нито единият от двата въпроса няма ясен отговор.

Някои разследващи разглеждат въпроса за WhatsApp като още по-значителен от този за заключените телефони, защото става дума за „сърцето“ на бъдещето на подслушването. Твърди се, че Министерството на правосъдието трябва да поиска от съдия да принуди WhatsApp да помогне на правителството да получи кодираната информация, но други са склонни да ескалират спора, особено след като някои сенатори твърдят, че скоро ще предложат законодателство, което да помогне на правителството да получи данни във формат, който то може да чете. 

Повече по темата вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още