IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ дадоха още седмица гратисен период за продажбата на Tiktok

Новият краен срок, който вече беше удължен с 15 дни, е 4 декември

09:47 | 26.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп даде на китайския собственик на TikTok още една седмица да завърши продажбата на популярното си приложение за споделяне на видео, за да разреши опасенията за националната сигурност на САЩ.

Новият краен срок, който вече беше удължен с 15 дни, е 4 декември, заяви компанията майка на TikTok, ByteDance Ltd., цитирана от Bloomberg.

Съдбата на TikTok, приложение, което е изтеглено повече от 100 млн. пъти в САЩ, виси от месеци заради репресиите на американския президент Доналд Тръмп срещу китайските технологични компании. Администрацията твърди, че личните данни на американците, събрани чрез приложението, могат да бъдат насочени към авторитарния режим в Китай, нещо, което TikTok заяви, че никога няма да направи. През август Тръмп беше разпоредил приложението да се продаде на американска фирма или да се забрани за ползване в САЩ. 

За да успокои притесненията на Тръмп, ByteDance сключи сделка през септември за продажбата на дял от отделен бизнес на TikTok на Oracle Corp. и Walmart Inc. Сделката обаче така и не бе финализирана, тъй като компаниите не получиха зелената светлина от Комисията за чуждестранните инвестиции в САЩ, известна като Cfius, панел, ръководен от Министерството на финансите.

Говорител на Министерството на финансите заяви, че  на ByteDance е предоставено едноседмично удължаване, за да се предостави на агенцията време за преглед на ревизирано предложение, което Cfius наскоро е получила.

TikTok подаде множество оспорвания срещу забраната, като крайните срокове в някои производства са чак през януари. Няколко съдии вече са блокирали влизането в сила на забраната, а Министерството на търговията заяви, че ще се съобрази с тези съдебни решения, докато правителството ги обжалва.

Тези дела могат да отпаднат, когато новоизбраният президент Джо Байдън встъпи в длъжност през януари, освен ако не реши да наложи забраната на Тръмп и да защити заповедите на предишната администрация в съда.

Наказанията, пред които ще бъде изправен ByteDance, ако не успее да продаде TikTok на американска компания до крайния срок, никога не са били ясно посочени, въпреки че в заповедта се казва, че Министерството на правосъдието може да предприеме „всички необходими стъпки“ за налагане на продажбата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още