IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SAP понижава прогнозата си заради коронакризата

Ограниченията в обществения живот затрудняват бизнеса, но въпреки това компанията обяви по-високи инвестиции

08:21 | 26.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Пандемията на коронавируса причинява на SAP повече проблеми, отколкото се смяташе досега: производителят на софтуер намали прогнозата си за текущата година след смесено трето тримесечие. Съживяването на търсенето след възобновяване на ограниченията в обществения живот в някои страни е по-слабо от очакваното, се казва в ad hoc съобщение от неделя. Производителят на софтуер също така коригира своите средносрочни цели надолу, пише германският икономически всекидневник Handelsblatt.

За 2020 г. SAP сега прогнозира приходи в диапазона между 27,2 до 27,8 млрд. евро (досега 27,8 до 28,5 млрд. евро) - през предходната година приходите са били 27,6 млрд. евро. Коригираната оперативна печалба се очаква да бъде между 8,1 и 8,5 млрд. евро, докато по-рано горната граница беше с 200 млн. евро по-висока. През предходната година печалбата възлезе на 8,2 млрд. евро.

Данните за третото тримесечие показват как се отразява на бизнеса кризата: приходите са се понижили с 4% до 6,54 млрд. евро, като валутните ефекти допринасят значително  за това - след корекция приходите остават стабилни - почти на миналогодишното ниво. Това се дължи на облачния бизнес, който отчете увеличение с 11% до о 1,98 млрд. евро.

Оперативната печалба спадна с 12% до 1,47 млрд. евро, за което значително допринасят плащанията на база на акции. В коригирано отношение те нарастват с 4% до 2,07 млрд. евро. С тези две ключови стойности SAP не успя да отговори на очакванията на анализаторите.

Все още има стабилен интерес към решенията за дигитализация на SAP, но икономическата несигурност е огромна - "следователно по-големите проекти се разглеждат по-отблизо", казва групата. Освен това бизнес мрежите на SAP записват по-малко трансакции. Concur, чрез който компаниите могат да резервират пътувания, е особено засегнат от настоящите ограничения. 

За сметка на това SAP генерира през третото тримесечие и за първите девет месеца на годината по-голям оперативен паричен поток, което е показател за финансова сила. Поради това групата листнатата на DAX компания повиши прогнозата за текущата година, отчитайки „силното развитие“ от началото на годината от 5,0 на 6,0 млрд. евро. Значително по-ниските разходи за преструктуриране са допринесли за ръста. 

Планират се високи инвестиции

През следващите две години акционерите ще трябва да бъдат подготвени за по-лоши резултати: приходите ще растат предпазливо, оперативният резултат ще стагнира или ще спадне леко, обяви SAP.

Това се дължи, от една страна, на пандемията на коронавируса, която „се очаква да има отрицателно въздействие поне до първата половина на 2021 г.“, а от друга, на промяната в бизнес модела, който сега се фокусира върху облачните изчисления.

Вследствие на кризата компаниите по целия свят все по-често използват решения от облака, които обещават ниски административни разходи, организационна гъвкавост и използване, независимо от местоположението. Този модел играе централна роля и за SAP - поради което през последните години групата придоби няколко специалисти в областта.

По-бързото преориентиране на клиентите от класически лицензиран софтуер към абонаменти за облака обаче има отрицателно въздействие върху рентабилността на SAP. Групата от DAX планира да осъществява по-високи инвестиции в научноизследователска и развойна дейност, например за разработване на специфични за индустрията облачни решения, а също така възнамерява да ускори хармонизацията на многото закупени решения. Не на последно място, клиентите купуват по-малко лицензи за софтуер, които с един удар носят високи приходи.

SAP обещава, че инвестициите значително ще увеличат ефективността и стабилността на облачните операции. Първоначално обаче инвестициите ще натоварват оперативния марж, което е важен параметър за много инвеститори: Очаква се отрицателен ефект от около 4 до 5 процентни пункта до 2023 г. - производителят на софтуер стартира програма за ефективност миналата година под натиска на инвеститорите, за да увеличи тази стойност до 29 на сто.

Тези инвестиции се планира да се изплатят в дългосрочен план. За 2025 г. SAP си е поставила за цел да увеличи приходите до над 36 млрд. евро, за които облачният бизнес трябва да допринесе с 22 млрд. евро. Производителят на софтуер прогнозира 11,5 млрд. евро за оперативния резултат.

От началото на годината до петък акциите на SAP са поскъпнали с 3,8%, докато за същото време DAX се понижава с 5,5%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още