IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разследването на Google в САЩ ще бъде разширено

То няма да обхваща само рекламния ѝ бизнес, а и търсачката, и Android

15:23 | 15.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

50-те прокурори, които разследват Google в САЩ, се подготвят да разширят антитръстовото си разследване отвъд рекламния бизнес на компанията, за да разгледат по-задълбочено търсачката ѝ и бизнеса с Android, твърдят източници на CNBC, запознати с въпроса.

Всичко това се случва в момент, в който политици, включително президентът Доналд Тръмп, засилват натиска върху Силициевата долина. Междувременно кандидатът на демократите за президент сенатор Елизабет Уорън призова за разделянето на бизнеса на големите технологични компании на по-малки организации.

Генералните прокурори, които представляват 48 щата, Пуерто Рико и Вашингтон, ще напишат искания за граждански разследвания (CID), за да подкрепят разследванията, твърдят източниците.

Досега разследването беше фокусирано единствено върху рекламния бизнес на интернет гиганта. Главният прокурор на Тексас Кен Пакстън, който ръководи разследването, обяви новината за него на пресконференция през септември, която подчерта доминацията на Google на рекламния пазар и използването на потребителските данни.

На последната среща на част от главните прокурори, участващи в разследването, Пакстън е подкрепил идеята за разширяване на случая и обхващането на търсачката на Google, както и бизнеса ѝ с мобилната операционна система Android. По думите на източниците други щати ще проведат свои разследвания на търсачката и Android. Не е ясно кои щати ще се заемат с тази задача.

Google е отказала да коментира въпроса.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още