IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разочароваща прогноза за коледния бизнес срина акциите на eBay

Купувачите започват да изоставят онлайн пазара и възобновяват предпандемичните си навици за харчене във физически магазини

09:53 | 28.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският онлайн търговец EBay Inc. притесни инвеститорите с прогнозите си за празничните продажби, които предполагат, че купувачите ще поизоставят онлайн пазара и ще възобновяват предпандемичните си навици за харчене във физически магазини. Акциите се сринаха с цели 7,7% в следборсовата сесия в сряда.

Приходите от продажбите ще бъдат в диапазона между 2,57 млрд. до 2,62 млрд. долара през периода, приключващ през декември, съобщи базираната в Сан Хосе, Калифорния, компания в сряда в изявление. Според данни, събрани от Bloomberg, анализаторите очакваха средно приходи от 2,65 млрд. долара. Печалбата, с изключение на някои еднократни ефекти, ще бъде в диапазона между 97 цента до 1,01 долара на акция, в съответствие с оценките за 99 цента. 

Пандемията даде тласък на EBay през 2020 г., тъй като затворените магазини насърчиха пазаруването онлайн, но инерцията намалява, тъй като хората възобновяват традиционните модели на харчене, като започват все повече да пътуват и да се хранят навън. Недостигът на запаси от различни стоки, свързан с глобалната криза в корабоплаването, допълнително помрачава прогнозите за празниците.

Главният изпълнителен директор Джейми Яноун, който пое поста през миналата година, казва, че рекламните и разплащателни бизнеси на EBay могат да увеличат печалбата дори ако общите разходи в сайта спаднат от постигнатите по време на пандемията върхове. Компанията е изправена пред силна конкуренция от страна на онлайн гиганта за търговия на дребно Amazon.com Inc., както и от канадската Shopify Inc.

Акциите се сринаха до най-ниското ниво от 71,65 долара за брой в следборсовата търговия до 77,66 долара в Ню Йорк. За тази година акциите поскъпнаха с 55%.

EBay приключи тримесечието със 154 милиона активни купувачи, което е спад с 5% спрямо година по-рано. Брутният обем на стоките, което представлява стойността на всички стоки, продадени на сайта, намалява с 10% до 19,5 млрд. долара през периода, приключил на 30 септември. Анализаторите прогнозираха 19,1 млрд. долара.

Приходите за третото тримесечие са се увеличили с 11% до 2,5 млрд. долара. Печалбата, с изключение на някои позиции, възлиза на 90 цента на акция. Анализаторите очакваха печалбата да бъде 89 цента при продажби от 2,46 млрд. долара.

Компанията също така заяви, че ще разшири програмата си за обратно изкупуване на акции до 7 млрд. долара от досегашния обем от 5 млрд. долара.

EBay продава част от бизнеса си, за да успокои инвеститорите активисти, обезкуражени от бавния растеж. През юни EBay заяви, че ще продаде малко повече от 80% от южнокорейския си онлайн пазар на местния търговец на дребно E-Mart Inc. за 3 млрд. долара. Очаква се сделката да бъде завършена до края на годината или началото на 2022 г.

Темата за онлайн търговията ще бъде част от събитието Investor 20 на 2 ноември, в което ще се включат водещи експерти и анализатори в едни от най-важните сектори. Какви са промените в сектора и предизвикателствата пред бизнес моделите, как коронавирусът разтърси сектора и ускори промените в него и как онлайн продажбите се превръщат от вариант за оцеляване до гаранция за успеха - това са част от въпросите, които ще бъдат дискутирани.

Събитието ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки и ще се излъчва на живо в платформата Investor Media Pro, в Investor.bg и на facebook страниците на Investor Media Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още