IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работата по киберсигурността никога не приключва

Тази област се развива толкова динамично, че не можете да се защитите единствено чрез имплементирането на едно решение, твърди експерт от IBM

10:00 | 19.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Работата по осигуряването на киберсигурността на една компания е процес, който никога не приключва. „Това е животът на технологиите, те се променят. Не можете да научите всичко за сигурността, да я имплементирате и да сте готови“, коментира в интервю за предаването Update по Bloomberg TV Bulgaria Владан Николич, старши консултант по сигурността в IBM.

По думите му експетрите по киберсигурност, които имат по-високо ниво на подготовка, са изключително трудни за откриване.

„Има много хора, които се занимават със сигурност, но малцина са тези, които са особено ценни и които могат да помогнат по подходящия начин“, твърди Николич. Според него това се дължи на факта, че подобни неща са трудно измерими.

„Качеството на сигурността не се мери, докато нещо не се обърка“, категоричен е той.

Една от честите грешки, които компаниите допускат, когато установят пробив в системите им, е да изтриват всичко от средата и да започват да я градят от нулата.

“Имат чиста среда, но остават със същия проблем, което значи, че средата им може да се ползва отново от същия човек или от трети страни”, посочва експертът.

Според него е трудно да се каже кои са най-големите заплахи пред компаниите, когато става дума за киберсигурност, тъй като те са свързани с конкретния бизнес на компанията. При част от фирмите, като тези за онлайн търговия например, големите заплахи се крият във възможността услугите им да бъдат напълно спрени. Във финансовия сектор фатално е компрометирането на потребителските данни.

На въпрос какви са възможностите на отделните потребители да опазват личните си данни Николич отговори, че най-лесният начин е просто данните да не бъдат споделяни. Във всеки друг случай човек се съгласява с това да даде личната си информация, доверявайки се на доставчика на конкретната услуга, но след този момент данните му са в ръцете на друг.

Цялото интервю можете да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още