IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Palantir се оценява на около 10,5 млрд. долара преди директното листване

Компанията за извличане на данни е един от най-потайните американски технологични стартъпи

11:06 | 10.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Palantir Technologies Inc., компанията за извличане на данни, подкрепена от милиардера Питър Тийл,  е регистрирала цели 244,2 милиона акции като част от директното си листване, предава Bloomberg.  

Palantir, съоснована през 2003 г. от Тийл, е сред най-очакваните публични листвания за 2020 г. с много предположения за това колко всъщност струва компанията и дали инвеститорите ще я разглеждат като доходоносен доставчик на софтуер или по-малко бляскав консултантски бизнес. Palantir продава софтуер, който агрегира големи обеми от данни за правителства и корпорации по целия свят. Твърди се, че анализите на базираната в Пало Алто, Калифорния, компания са помогнали на американското правителство да залови Осама бин Ладен.

В сряда компанията заяви в подадени до Американската комисия за ценни книжа и фондови борси документи, че нейните акции ще започнат да се търгуват на или около 23 септември.

И докато Palantir се готви за дебюта си на фондовия пазар, компанията трябва да извърви дълъг път, за да убеди потенциалните акционери, че оценката от 20 милиарда долара, която инвеститорите ѝ дадоха преди пет години, може отново да бъде достигната.

Palantir проведе виртуално събитие за инвеститори в сряда. Компанията, чийто софтуер помага на правителствените агенции и големите корпорации да осмислят огромни количества данни, пусна актуализиран проспект, посочвайки, че броят на акциите в обращение се е увеличил през третото тримесечие до 1,64 милиарда от 1,53 милиарда през предходния период.

Въз основа на средната цена на акциите през последното тримесечие от 6,45 долара за брой сега инвеститорите оценяват компанията на малко над 10,5 милиарда долара, изчислява CNBC.

През юли Palantir набра 410,5 милиона долара, като продаде свои акции по 4,75 долара за брой, а тогавашната оценка е била около 7,8 милиарда долара. Сделките през тримесечието се провеждаха на нива от 4,17 долара до 11,50 долара на акция, което предполага диапазон на оценката от 6,83 млрд. до 18,8 млрд. долара.

Математиката става още по-размита, когато се има предвид, че Palantir е отчел оценка от 20,4 милиарда долара през 2015 г., когато цената на акцията бе 11,38 долара. Тази цена, базирана на броя на предоставените акции към 1 септември, би показвала текуща оценка от 18,6 милиарда долара.

Ясно е, че повечето инвеститори гледат на Palantir като на компания, която струва по-скоро близо 10 млрд. долара, отколкото 20 млрд. долара. Ако директното листване на Palantir я оцени на средната частна пазарна цена, акциите ще се търгуват на ниво от около 10 пъти приходите. Това е здравословно съотношение, но по-малко от една четвърт спрямо цената към приходите, кратни за компании като Zoom, Datadog, Shopify и Zscaler.



В двучасовата презентация пред бъдещите инвеститори Palantir се стремеше да подчертае ръста на приходите, диверсификацията извън държавните договори и способността си да реализира печалба - нещо, което убягва на компанията в продължение на 17 години.

Главният изпълнителен директор Алекс Карп също така обърна внимание на опасенията относно използването на данните от страна на Palantir, които помагат на правителствата и компаниите да анализират самите данни.
„Мисля, че основната разлика е, че ние не добиваме, не купуваме, не препродаваме или по никакъв начин не си осигуряваме приходи от данни“, каза Карп.


„В исторически план периодите на макронестабилност или криза бяха огромна подкрепа за нас. Световната финансова криза, атаките на ISIS в Европа през 2015 г. и 2016 г., днешният COVID. И това е подкрепа за нас, защото означава, че конкурентната алтернатива на корпоративните клиенти да изградят свое собствено решение след три години или повече просто не е жизнеспособна“, заяви главният оперативен директор Шям Санкар пред инвеститорите.

За разлика от традиционното IPO, директното листване не набира нови средства. Вместо това съществуващите инвеститори могат да продадат своите акции. Други технологични компании, включително музикалния стрийминг гигант Spotify Technology и софтуерната Slack Technologies също избраха да заобиколят традиционното IPO.

Palantir ще бъде подложен на внимателен контрол на печалбата и бизнеса, след като години наред бе разглеждана като една от най-потайните американски технологични компании.

Листването ще тества апетита на инвеститорите, които през последните години станаха по-предпазливи в подкрепата на губещи стартъпи, най-вече WeWork, която отложи своето IPO миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още