IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основи на домейна

Домейнът е световно уникално и недвусмислено име за логически дефинирана част от интернет

12:06 | 08.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: IONOS</em></p>

Снимка: IONOS

Всеки уеб сървър се идентифицира чрез уникален цифров код, известен като IP адрес. Този адрес позволява на браузърите да говорят с определени хостове, за да имат достъп до съдържанието на уебсайта. Потребителите на интернет обикновено никога не виждат тези числови последователности и всъщност не се налага да ги виждат: IP адресите като 93.184.216.34 не са особено лесни за запомняне и могат да бъдат податливи и на грешки при въвеждането им. При влизане в уебсайт се използва буквено-цифров метод за адреса: домейна.

Какво е домейн?

Домейнът е световно уникално и недвусмислено име за логически дефинирана част от интернет - например уебсайт. Домейните се появяват в тази форма:
www.example.com

Домейнът е съществена част от единния ресурс Llocator (URL) и показва къде може да се намери уеб ресурс в йерархично структурирана система за имена на домейни (DNS). Сървърът за имена отговаря за превеждането на домейна в IP адрес. След това на специализирани уеб сървъри се поверява преобразуването на IP адреси. Този процес работи по подобен начин като услугата за помощ в директория: потребител записва домейна www.example.com в лентата за търсене на браузъра и след това до съответния сървър за имена се изпраща заявка. След пристигане www.example.com след това се извлича от базата данни и депозираният IP адрес се предава в браузъра.

Структура на домейна

Пълното име на домейн е известно като напълно квалифицирано име на домейн (FQDN). FQDN посочва точната позиция на целевия компютър в дървовидната йерархия на системата с имена на домейни и се състои от две части: име на хост и име на домейн. Следващият пример е FQDN на фиктивен пощенски сървър
mailserver.example.com.

Докато пощенският сървър представлява името на хоста, example.com посочва домейна, където може да бъде намерен конкретният компютър. За имена на хостове на сървъри, отговорни за експлоатацията на уебсайтове, се използва типичният www:
www.example.com.

Обърнете внимание, че напълно квалифицираното име на домейн е различно от интернет адресите при ежедневна употреба, където завършват с точка. Това се дължи на йерархичната структура на системата с имена на домейни и в резултат на това домейните се детайлизират, започвайки от първо ниво и завършвайки с етикета на корен.


Отдясно наляво примерната структура на домейна е както следва: етикет на корен, домейн от първо ниво (TLD), домейн от второ ниво (SLD) и домейн от трето ниво. FQND от www.example.com. дори съдържа 4 части. По принцип домейните могат да съдържат допълнителни поддомейни под домейна от трето ниво.

Етикет на корен

Първото ниво на системата за имена на домейни се нарича етикет на корен или нулев етикет. Основният етикет на FQDN се определя като празен и обикновено не се появява на онлайн потребителите. Записите в сървърите за имена и записите на ресурсите обаче трябва да съществуват като пълни FQDN, последвани от точка след домейна от първо ниво: www.example.com.

Домейн от първо ниво (TLD)

Тъй като домейнът на корена е дефиниран като празен, домейните от първо ниво представляват най-високото ниво на резолюция на имената. Домейните от първо ниво се управляват от мрежови информационни центрове (NIC). Задачите, които трябва да изпълни такъв мрежов информационен център, включват работа със сървър за имена и разпределяне на домейни от второ ниво под домейн от първо ниво. IANA (Администрация на адресното пространство в интернет), отдел на централното управление на интернет ICANN, прави разлика между две основни групи домейни от първо ниво:

Общите домейни от първо ниво като .com и .net, и специфични за страната домейни от първо ниво като .us или .co.uk. Някои от общите домейни от първо ниво се експлоатират като спонсорирани домейни от първо ниво от специални групи по интереси или фирми. Регистрирането на такъв домейн може да бъде свързано със специални изисквания или условия. Тъй като домейните от първо ниво се появяват като последната част на домейн, те често се наричат „окончания на домейни“. По отношение на примерния домейн окончанието .com съответства на домейна от първо ниво.

Домейн от второ ниво (SLD)

Домейн от второ ниво е свободно избрано име под домейн от първо ниво. Пример е пример в пространството от имена com. Разпределението на домейни от второ ниво винаги се извършва в тандем с възходящия домейн от първо ниво. Акредитиран от NIC регистър на частния сектор обикновено отговаря за разпределянето на имената за фирми за клиентски цели.

Домейн от трето ниво

Домейните на трето ниво са известни като домейни от трето ниво. В FQDN те се поставят пред домейна от второ ниво. Чрез включване на домейн от трето ниво можете да дефинирате подадрес, който отделя различни части една от друга. Собствениците на домейни имат възможност да предоставят други целеви страници, услуги или сървъри. Общите имена за домейни от трето ниво са www за уеб услуги, m за мобилни услуги, поща, imap или pop3 за пощенски сървъри, както и различни кодове на държави за специфични за езика услуги. Ярък пример е онлайн енциклопедията Уикипедия. Сайтът може да се предлага на различни езици благодарение на домейна от трето ниво:

Началната страница на английски език е достъпна, когато се използва домейнът от трето ниво en. С използването на de ще бъдете насочени към началната страница на немски език. Домейните от трето ниво също предлагат на компаниите възможност да покажат, че имат клонове на различни места и искат да предложат регионално насочена услуга или продукт на отделен уебсайт под същия домейн от второ ниво (например името на компанията).
Домейните от трето ниво често се наричат „поддомейни“. Този термин обаче не е ограничен само до домейните от трето ниво.

Какво е поддомейн?

Поддомейнът е домейн, който се намира под друг домейн в DNS йерархията и така всеки домейн под домейна от първо ниво е поддомейн. Докато домейна от второ ниво в структурата на домейна представлява поддомейн на домейна от първо ниво, домейнът от трето ниво на домейна от второ ниво поема ролята на поддомейн. Едно от предимствата на поддомейна е, че той може да се използва за класифициране на домейн по логичен начин. Както е показано в примера с Уикипедия, домейнът от трето ниво има специално значение. Възможни са и поддомейни под третото ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още