IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежкият конкурент на Zoom може да направи първото дистанционно IPO

Pexip възнамерява да набере общо 206 млн. долара на пазарите

14:56 | 04.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pexip</em></p>

Снимка: Pexip

Норвежката Pexip обяви виртуално роуд шоу в понеделник като стъпка към това да се превърне в първата европейска компания, която извършва дистанционно първично публично предлагане (IPO), докато надгражда бизнеса си заради повишеното търсене на видеоконференции поради коронавирусната криза, предава Ройтерс.

Pexip, която е конкурент на Zoom и BlueJeans, твърди, че услугите ѝ се използват от американските военни и германското правителство, може да проправи пътя и за останалите фирми, посочват банкери.

Комбинацията от турбулентни пазари заради икономическите последиците от коровавируса и логистичните затруднения за осъществяването на сделки дистанционно в условията на строги ограничения по света кара компаниите да се въздържат от първични публични предлагания.    

Но Pexip представлява рядък пример за компания, която продължава с намеренията си да излезе на борсата въпреки кризата и планира да продаде 17 млн. нови акции, всяка по 6,06 долара. Настоящите акционери планират продажбата на още 17 милиона акции на същата цена, като така очакваните средства от първичното публично предлагане достигат общо 206 млн. долара.

Първичните публични предлагания изискват обичайно участието на анализатори, банкери, шефове на компании, презентации в луксозни хотели и лични срещи с инвеститори.

„Първоначално имаше известно съпротивление за завършване на сделката чрез видеовръзка, но този период на ограничителни мерки е голяма промяна за обществото като цяло, а според нас това е изключително ефективен начин за осъществяване на интерактивни срещи за финансовия сектор и за първичните публични предлагания, казва пред Ройтерс главният изпълнителен директор на Pexip Од Свере Йостли.

Йостли обаче признава, че нестабилността на пазара го е уплашила малко, но „мащабният интерес“ откакто Pexip за първи път обяви намерението си за листване през миналата седмица, е спомогнал за успокояване на нервите.

Компанията също е намалила риска, като е включила т. нар. подрепящи инвеститори, които са се ангажирали да инвестират и преди старта на процедурата.

Фондове, консултирани от Capital Research and Management Company, Wasatch Global Investors, DNB Asset Management и TIN Fonder, са поели ангажимент да запишат акции за 1 млрд. норвежки крони.

Роуд шоуто за сделката ще се проведе от 5-и до 12-и май, макар че може да бъде удължено до 19 май в случай на нужда, се казва в съобщението до норвежката борса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още