IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямото европейско технологично IPO предизвика смесена реакция

Акциите на Adyen удвоиха временно стойността си, пазарната капитализация на холандския финтех надмина тази на германската Commerzbank

11:54 | 14.06.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Компанията</p>

Снимка: Компанията

Блестящият борсов дебют на финтех компанията Adyen предизвика смесени реакции. Холандският доставчик на платежни услуги и конкурент на PayPal, сред чиито клиенти са Facebook, Netflix и Uber, успя да катапултира цената на акциите си в сряда от целевата стойност от 240 евро временно до над 500 евро.

Твърди се, че в първия ден са се включили предимно големи институционални инвеститори. Някои международни медии отбелязаха успеха като „най-голямото европейско технологично IPO" на годината, което също ще даде тласък на други финтех компании като Wirecard и Ingenico. 

Други обаче предупредиха, че пазарният дебют, благодарение на който стойността на компанията се удвои временно до 17 млрд. долара, напомня на технологичния балон от 1999 г., който този път може да се разрази във финтех сектора. На сегашното си ниво съотношението цена на акциите/Ebitda за 2018 г. е почти 100.

В крайна сметка акциите приключиха сесията на цена от 436,55 евро, а пазарната капитализация от 12,8 млрд. евро надмина тази на вече наложили се финансови компании, като втората по големина германска банка Commerzbank AG, коментира Bloomberg. 



Adyen пусна само 14% от акциите си в рамките на първичното публично предлагане и те бяха презаписани няколко пъти.

Morgan Stanley и JPMorgan Chase & Co. са действали като съвместни глобални координатори и съвместни поематели. ABN Amro Bank NV, Bank of America Corp. и Citigroup Inc. също са помагали.

Основателят на компанията Питър ван дер Дос обяви при представянето на IPO-то, че Adyen иска да спечели свобода, за да развива и в бъдеще компанията. В края на януари холандският концерн замени американския конкурент PayPal като предпочитана услуга за плащания от Ebay.

В момента в бранша по-малки новаци отнемат бизнеса от традиционните услуги за плащания. Самата PayPal придоби наскоро за 2,2 млрд. долара шведската финтех компания iZettle, която първоначално също искаше да дебютира на борсата. 

Тенденцията към онлайн пазаруване и заплащане по интернет донесе на компаниите в „платежната индустрия" милиарди долари през последните няколко години и позволи техните оценки да се покачат рязко. Освен че осъществява плащания по Ebay, Adyen се използва и от услугите за стрийминг Netflix и Spotify и динамично разраства бизнеса си.

Това важи и за листната на TecDax Wirecard, чиято цена постоянно докосва нови рекордни стойности. В сряда и акциите на Wirecard реагираха на холандското IPO с ново увеличение от 2,5%, новата рекордна цена сега е на 151,50 евро.

Още технологични новини вижте в материала нa Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Ferry
преди 5 години
и който се е усетил да си напазарува някое и друго кило от ВДИ, знае какво е да си напред със 750% само при тази перла! балон във финтеха ли!??? хахахаха, я се запознайте по-добре с бизнеса на ВДИ и после пишете измислици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още