IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият чешки онлайн търговец на храни влиза в eBag.bg

Rohlik.cz придобива миноритарен дял в българския онлайн магазин за хранителни стоки за 1 млн. евро, но може да се стреми и към пълно придобиване

17:51 | 01.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Томаш Чупър. Снимка: Rohlik</p>

Томаш Чупър. Снимка: Rohlik

Ново раздвижване на българския онлайн пазар -  онлайн магазинът за хранителни стоки eBag.bg привлече нов партньор в лицето на най-големия чешки онлайн търговец на храни – Rohlik.cz с приходи от 150 млн. евро за 2019 година. Чешкото присъствие в компанията ще бъде като миноритарен съдружник. Цената на сделката не е уточнена официално. Според Radio Prague International обаче сделката се оценява на 1 млн. евро.

Партньорството цели да се ускори растежа на компанията и експанзията й в България, както и да предоставя все по-добри услуги на хората, които се възползват от онлайн пазаруването, увеличавайки нивото на икономическата активност и предоставяйки най-добрите услуги на онлайн пазара.

„В последните месеци станахме свидетели на експоненциално нарастване на интереса към онлайн търговията на стоки от първа необходимост от страна на потребителите. Бяха интензивни няколко месеца, но екипът на компанията успя да се справи с всички предизвикателства и да наложи eBag.bg като предпочитан онлайн магазин за потребителите. Доказателство за потенциала, който се открива пред нас, е и интересът на един от най-големите европейски онлайн търговци. Щастливи сме, че ще реализираме партньорството с Rohlik.cz и ще работим усилено, за да може да надграждаме непрекъснато услугите, които предлагаме на нашите потребители“, твърди Иван Александров, основател и изпълнителен директор на eBag.bg, цитиран в прессъобщение.

Rohlik.cz е най-големият онлайн магазин за хранителни стоки в Чехия, основан през 2014 г. от Томаш Чупър, който е създател и на портала Slevomat - лидер в онлайн продажбите на стоки и услуги с отстъпка в 7 европейски държави. 

Според Чупър Rohlik.cz възнамерява постепенно да увеличи дела си в българската компания и да стане единственият й собственик през следващите години, съобщи преди дни чешката медия Seznam Zpravy.

Чешкият супермаркет поддържа дългогодишно сътрудничество с местни доставчици и производители. Търговецът разширява своята дейност и до Унгария с уебсайтът Kifli.hu и подготвя навлизане и в други държави (Австрия, Германия). 

Rohlik.cz, който има повече от 450 000 клиенти, увеличи оборота си с 60% на годишна база до над 4 милиарда чешки крони през 2019 г., според Seznam Zpravy.

Електронният магазин eBag се управлява от софийската компания Convenience, която има регистриран капитал от 75 560 лева. Convenience е мажоритарна собственост на неговия изпълнителен директор Иван Александров, сочат данни на българския търговски регистър.

Сделката се случва на фона на засилени промени на пазара на онлайн доставки. Пандемията от коронавирус и извънредното положение в страната създадоха нова писта за конкуренция между големите вериги супермаркети в България. Месец след началото на извънредните мерки някои хранителни търговски вериги у нас създадоха собствени онлайн магазини, а други организираха онлайн поръчки чрез платформи. 

Доставки на богато разнообразие от храни, био продукти във всички категории, качествена козметика и много други стоки от цял свят   предложи и новият онлайн супермаркет Shop.gladen.bg, който  стартира на територията на София и региона в партньорство с популярната верига хипермаркети HIT.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още