IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft е искала ФБР да си плаща за достъп до данните на потребителите?

В публикуваните фактури няма нищо незаконно, но те са показател за честотата, с която правителството се е интересувало от личните данни

13:35 | 21.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Microsoft е искала ФБР да си плаща за достъп до данните на потребителите?

Поредната информация, свързана с аферите за подслушване на комуникациите от страна на американските власти, намери място в The Daily Dot.

Според сайта софтуерният концерн Microsoft е приемал стотици хиляди долари месечно от ФБР за предоставяне на законен достъп до информация на потребителите. Публикацията идва, след като хакерите от групировката "Сирийска електронна армия" са получили достъп до кореспонденция на Microsoft, в която са открити писма, касаещи фактури, издадени към Отдела за технологии за прехващане на данни към ФБР (DITU). Според тези документи базираният в Редмънд концерн е искал от ФБР да покрива направените разходи за изпълнение на законните искания и съдебните заповеди за предоставяне на потребителски данни. 

Така например през декември 2012 г. Microsoft е съставила фактура на стойност 145 100 долара, като за изпълнението на една заявка се изискват по 100 долара. През август 2013 г. ФБР е трябвало да възстанови разходи на Microsoft в размер на 352 200 долара, като стойността на една заявка вече е нараснала до 200 долара. Общата сума по фактурата за ноември, която е и последната публикувана от сайта, възлиза на 281 000 долара.

Според всички експерти, запитани от сайта, в искането на Microsoft за покриване на разходите по изпълнението на законните искания няма нищо незаконно. Фактурите обаче по-скоро са показател за това, колко често правителството изисква информация за клиентите на компанията. Така например се оказва, че през някои месеци са били подавани по няколко хиляди заявки за предоставяне на такава.

Въпросният отдел за технологии за прехващане на данни към ФБР (DITU) играе ключова роля в програмата PRISM на Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA). Благодарение на информацията, предоставена от бившия неин служител Едуард Сноудън, стана известно, че този отдел е играл ролята на свързващо звено между ФБР и технологични компании като Google, Facebook, YouTube и Apple. Всички те не са предавали данните на потребителите към NSA директно, а именно чрез инфраструктурата на DITU.

Според Washington Post PRISM е създадена през 2007 г., в началото на управлението на президента Джордж Буш. Но оттогава разузнавателните служби са разширили значително програмата. Повече от 2000 разузнавателни доклада са били създавани месечно с данни от програмата, пише Guardian. Често документите са били основа на ежедневните брифинги за президента Барак Обама.

Със статиите за PRISM от юни 2013 г. скандалът за тайната програма за подслушване на правителството се раздуха неимоверно. Guardian разкри първоначално, че NSA събира данни от телефоните на милиони граждани на САЩ. Американската телекомуникационна компания Verizon е предоставяла на агенцията информация за всички повиквания. Със 121 милиона клиенти Verizon е сред най-големите доставчици на телефонни услуги и интернет в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Натрий
преди 10 години
Майкрософт ме кефят. Въобще не се притесняват да одрусат правителството си за пари. Обаче така трябва. Сега трябва да се въведе тарифа и за нашето КОНПИ (Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество), за НАП и въобще за всички, които ровят. Легално и законно. С фактура. Защото каква стана тя - цели отдели се занимават да отговарят на всевъзможни запитвания, а плащат акционерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още