IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът върна към разцвета дигиталното пиратство

Най-сериозен скок в нелегалното потребление има в Италия

09:45 | 26.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Филми и хитови сериали като „Заразяване“ и „Tiger King: Murder, Mayhem and Madness“ са особено привлекателни за зрителите в стрийминг услугите през последните няколко седмици, както и за нелегалните уебсайтове, които предлагат пиратски копия, пише Wall Street Journal.

Бизнесът на тези уебсайтове преживява бум, след като правителствата по света наложиха блокади, а това принуди зрителите в редица държави да останат в домовете си от март насам. Посещенията на американски и британски граждани в такива платформи са скочили с 31% от февруари до март, твърди базираната в Лондон Muso, която следи тенденциите в пиратството. Делът на гражданите на Германия, Португалия, Испания и Индия е сравним, а най-голям е ръстът в Италия – над 50%.

Скокът в посещенията на американски потребители през март е свързан с факта, че 19 хил. уебсайта, които са в базата данни на компанията, са привлекли общо 137 млн. импресии в този месец.

„От данните за последните три години наблюдаваме скок на пиратството на филми и телевизионно съдържание във всяка територия по света през уикендите“, твърди Анди Чатърли, главен изпълнителен директор на Muso. Компанията сега отчита дори по-голямо пиратство в делничните дни от страна на американските потребители от това, което преди е било регистрирано през уикендите, посочва още той.

Трафикът към уебсайтове, които предлагат нелегален стрийминг на телевизия на живо, е нараснал по-малко, сочат прогнозите на Muso, като до голяма степен това се дължи на забраната за провеждане на спортни събития.

Най-големите пиратски сайтове в САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия и Испания са предложили повече реклами на потребителите през първото тримесечие спрямо предходното, сочи информация на базираната в Лондон White Bullet Solutions.

Операторите на пиратски платформи са спечелили и от ръста на търсенето като са мотивирали потребителите да купуват абонаментни пакети, предлагали са оферти във връзка с Covid-19 и отстъпки заради самоизолацията, твърдят експерти.

„Престъпниците са много гъвкави“, твърди Серджо Тиро, ръководител на  Координационния център на Европол за престъпления върху интелектуалната собственост. „Групите за организирана престъпност засилиха маркетинга си (около коронавируса)“.

След като през март европейските регулатори призоваха стрийминг услугите като Netflix временно да забавят скоростта на предаване на видеата, за да се избегне пренатоварването на мрежите, някои пиратски платформи са използвали това в своя полза, твърди Шейла Касълс, изпълнителен вицепрезидент на Audiovisual Anti-Piracy Alliance.

„Видяхме редица пиратски сайтове, които подчертават, че все още предлагат висока резолюция“, коментира тя.

Говорител на Netflix е отказал да коментира въпроса.

През последните седмици търсенето на развлечения нарасна заради мерките, наложени от правителствата. Във вторник Netflix обяви, че е привлякла почти двойно повече от прогнозирания брой нови потребители през първото тримесечие, а Walt Disney заяви, че Disney+ е достигнала 50 млн. абонати на 8 април спрямо 28,6 млн. в началото на февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още