IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компанията майка на Google вече се оценява на над 2 трлн. долара

Повишаването на цената на акциите поставя Alphabet в изключителен клуб наред с Apple Inc. и Microsoft Corp.

08:49 | 09.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Alphabet Inc. - компанията майка на Google, се изстреля нагоре на борсата в понеделник, за да достигне за първи път пазарна стойност от 2 трлн. долара, подхранвана от възстановяването на разходите за дигитални реклами и растежа на своя облачен бизнес.

Акциите на холдинга от клас А поскъпнаха с цели 1,2%, за да достигнат най-висока стойност за всички времена, преди да намалят аванса до 0,1% и малко под границата, предава Bloomberg. Alphabet е най-добре представящата се тази година сред петте най-големи технологични акции в САЩ по продажби, със 70% аванс, подхранван до голяма степен от ръста в рекламния бизнес на Google.

Повишаването на цената на акциите поставя компанията в изключителен клуб наред с Apple Inc. и Microsoft Corp., последната от които също достигна етапа от 2 трлн. долара тази година. Alphabet достигна стойност от 1 трлн. долара за първи път през януари 2020 г.

„Това е само число, но мисля, че показва, че това са водещи компании“, казва в интервю за Bloomberg Ким Форест, основател и главен инвестиционен директор в Bokeh Capital Partners. „Наистина е толкова просто – пазарът възнаграждава техния растеж и перспективите им за растеж с големи оценки“.

Биковете считат, че акциите ще продължат да поскъпват допълнително поради по-ниската им оценка и по-висок темп на растеж в сравнение с повечето компании с мегаголяма капитализация.

Alphabet се търгува около 24 пъти над бъдещата си печалба, което я прави по-евтина от Amazon.com Inc. и Microsoft, но по-скъпа от Meta Platforms Inc., която е компанията майка на Facebook. Анализаторът на RBC Capital Markets Брад Ериксън твърди, че има аргументи за това, че множителят за акциите вече е привлякъл достатъчно оптимизъм, въпреки че остава позитивно настроен към Alphabet и казва, че е „претъпкан с причини за този позитивизъм“.

Alphabet е почти единодушен фаворит на Wall Street. От 49-те анализатори, следени от Bloomberg, които покриват акциите на холдинга, всички освен един препоръчват закупуване на акции на Alphabet. Средната 12-месечна целева цена за акциите е 3321 долара, което предполага 11% ръст спрямо текущата цена на акциите.

„Като се има предвид особено атрактивното възобновяване след Covid, непрекъснато нарастващата ангажираност и монетаризацията на YouTube и походът на Google Cloud Platform (облачните услуги на компанията, б. ред.) към рентабилността, виждаме солидни причини да притежаваме книжата“, пише Брад Ериксън в бележка от 26 октомври.

Alphabet отчете на 26 октомври продажби за третото тримесечие, които надминаха оценките на анализаторите, отразявайки стабилните разходи на рекламодателите. Резултатите на Alphabet бяха „едни от най-впечатляващите“, наблюдавани през последните години при подходящи попътни ветрове, пише в бележка анализаторът на Evercore ISI Марк Махани.

Бъдещите ръстове на цената на акциите на Alphabet ще бъдат водени от продължаващия растеж на приходите, твърди Дейвид Калис, партньор във Future Fund LLC. Той казва, че акциите са втората по големина позиция на Future Fund Active ETF.

Очаква се печалбата на акция (EPS) на компанията да достигне близо 130 долара през 2023 г., показва медианната стойност на оценките на анализаторите, изготвена от Bloomberg, или близо три пъти повече спрямо тези 44 долара EPS, отчетени през 2018 г. Калис пояснява, че разглежда облачното подразделение на Alphabet като сферата от бизнеса, която е най-недооценена от пазара.

„Неговият облачен сегмент изглежда е много силен на фона на скорошните корпоративни победи, докато Waymo може да добави още един катализатор за разширяване на общия адресируем пазар в средносрочен и дългосрочен план“, пише анализаторът на Bloomberg Intelligence Мандип Сингх, имайки предвид подразделението за самоуправляващи се автомобили на Alphabet.

Мат Перон, директор на изследванията в Janus Henderson Investors, казва, че т. нар. краткосрочни търговци може да се стремят да получат известна печалба след поскъпването на акциите.

„Всичко може да се случи в краткосрочен план, така че може да нямаме толкова силно представяне през следващите три месеца“, казва той в телефонно интервю. „През следващите три години обаче наистина ще продължим да я държим (в портфолиото, б. ред.)“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още