IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисията за защита на личните данни започва производство в НАП

Приходната агенция ще подготви и пусне приложение, чрез което гражданите да проверят дали техни лични данни са станали публично достояние

11:55 | 18.07.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на НАП в София. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сградата на НАП в София. Снимка: Ройтерс

Комисията за защита на личните данни ще започне производство в Националната агенция за приходите (НАП), след като е била уведомена от приходната агенция за нарушение на сигурността на личните данни.

От НАП са декларирали готовността си да съдействат изцяло на КЗЛД за изясняване на всички обстоятелства. Това е станало в рамките на среща на ръководствата на двете ведомства, поясняват от пресцентъра на НАП.

На срещата са били дискутирани още следващите стъпки, които трябва да предприеме приходната агенция. Освен това е станало ясно, че скоро НАП ще подготви и пусне в сайта си приложение, чрез което гражданите да проверят дали техни лични данни са станали публично достояние.

В сряда стана ясно, че приходната агенция е поела ангажимент да създаде механизъм за информиране на засегнатите от изтичането на лични данни граждани. „НАП ще бъде по-проактивна и ще предостави по-лесен достъп до тази информация, тъй като касае голям брой граждани“, заяви пред bTV председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов.

Файлът, който бе изпратен до медиите в понеделник, съдържа данни за над 5 млн. български и чужди граждани и търговски дружества, в това число три имена, ЕГН на български граждани, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни декларации, получени в НАП от други институции в България по международния обмен на информация в информационната система VAT REFUND, ползвана от НАП, съхранявана в сървър на НАП и др., съобщи по-рано прокуратурата.

За атаката бе задържан 20-годишен младеж. Той е бил открит на работното си място в компания за киберсигурност, където работата му е свързана с това да тества системи за уязвимост. Претърсени са офисите на компанията, както и домът му, откъдето са иззети множество устройства и носители на информация. В сутрешния блок на Bloomberg TV Bulgaria Георги Янков от "ТАД Груп", работодателя на младежа, коментира подробно темата

През вчерашния ден пък премиерът Бойко Борисов определи задържания мъж като „вълшебник“ с „уникален мозък и невероятни способности“. Според министър-председателя случаят показвал, че подготовката на учениците в страната по компютърни умения е на световно ниво.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
пасъм
преди 4 години
То приложението вече го написаха други, макар и не много вярно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
ert
преди 4 години
Приложение?Тези от НАП явно са над закона, при изтичане на лини данни от архива на оператор на лични данни, то той трябва да уведоми потърпевшите лица в 3-дневен срок. Лично да ги уведоми, а не след 2 месеца да им пусне приложение и хората да проверяват сами, защото може и да не са разбрали, хората де. Интересно, в НАП имат ли юрисконсулти, или Владо Горанов е над закона и над тези неща?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още