IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай иска да държи онлайн платформите отговорни за продажбите на фалшификати

Alibaba, JD.com и Tencent скоро могат да се окажат в доста неприятна позиция

13:50 | 23.06.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай се готви да прием закон, който ще държи платформите за електронна търговия, управлявани от Alibaba, JD.com и Tencent, отговорни за предлагането на фалшификати от търговци на техните уебсайтове, пише Financial Times.

Предложението представлява промяна в подхода на регулаторите към управлението на пазара на електронна търговия страната, който възлиза на 1 трлн. долара, но е залят от продажбата на фалшиви продукти и такива с по-ниско качество.

“Ясно е, че досега платформите се радваха на същия режим като YouTubе”, коментира Марк Наткин, управляващ директор в Marbridge Consulting. “Сега изглежда законът ще бъде разширен, така че, ако има проблем с продукта, или е фалшив, платформите като Alibaba и JD.com ще бъдат отговорни”.

Платформите като Taobao или Tmall в момента имат политики за отбелязване и премахване на търговци, които нарушават правата на потребителите или продават фалшиви стоки. Дотавчиците трябва да уведомяват платформите за проблемните продукти, а компанията ще разследва и ще ги свали от сайтовете, ако е необходимо.

Чрез увеличаването на правната отговорност на платформите, китайските регулатори се надяват да решат проблема с предлагането на некачествени стоки и да се сложи край на играта на котка и мишка, твърдят адвокати.

“Целта ще бъдат по-големите платформи”, коментира Юджийн Лоу, базиран в Хонконг партньор на Hogan Lovells.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Край, край, КРАЙНО време беше!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още