IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JPMorgan вероятно ще ръководи IPO-то на WeWork

Американската инвестиционна банка ще ръководи предлагането на облигации за до 6 млрд. долара

08:59 | 05.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Собственикът на WeWork - страртъпа за отдаване под наем на споделени пространства за работа, The We Company, е избрал американската инвестиционна компания JPMorgan Chase & Co да оглави предстоящото предлагане на дълг, поставяйки банката на пол позишън да ръководи и планираното първично публично предлагане (IPO) по-късно през тази година, съобщи Ройтерс, позовавайки се на запознати с въпроса източници.

WeWork би искал работата по предлагането на дълга да започне още през следващата седмица, въпреки че планът подлежи на промяна, тъй като има регулаторни пречки, които трябва да бъдат отстранени, посочват източниците.

Сделката за дълга, за която този месец писа Wall Street Journal, е предназначена да помогне на WeWork да покаже стойността на лизинговите договори и генерираните от тях парични средства. Очаква се също така тя да покаже, че рентабилността е нещо, което е под контрола на компанията, тъй като много от нейните индивидуални имоти са печеливши и голяма част от загубите ѝ идват от инициативите за растеж.

WeWork не е наемала официално банки за IPO, но очакванията на хората, участващи в процеса, е, че ролята на който и да е кредитор по предлагането на дълга ще има пряко влияние върху ролята му в процеса по IPO, казват източниците, които са пожелали анонимност, тъй като дискусиите са частни.

Други банки, включително Goldman Sachs, също се очаква да имат сериозна роля за IPO-то, посочват източниците.

WeWork иска да привлече между 5 млрд. и 6 млрд. долара чрез предлагането на облигации и след това се стреми да стане публична компания през септември, съобщи Ройтерс миналия месец. Щом това стане, WeWork ще трябва да отговори на въпроси относно нетните си загуби. Загубата в размер на 1,9 млрд. долара на деветгодишната компания през миналата година надмина приходите ѝ от 1,8 млрд. долара и това помага да се обясни скромния ѝ апетит за борсови пари. 

Ръководенето на IPO-то на WeWork би било успех за JPMorgan и означава, че тя ще заеме водещото място при две от трите най-големи IPO-та за 2019 г., след като водеше подготовката за листването на Lyft Inc през март. Конкурентът Morgan Stanley беше водещ поемател при IPO-то на Uber Technologies Inc през май.

По приходи от IPO-та в САЩ за тази година от 1 август лидер е Goldman Sachs, следвана от Bank of America Merrill Lynch, JPMorgan и Morgan Stanley, показват данни на Refinitiv.

The We Company, базирана в Ню Йорк и основана през 2010 г., наскоро беше оценена на 47 милиарда долара, което я прави една от най-големите частни компании в света.

WeWork помогна за популяризирането на т. нар. „coworking“ или споделено пространство за офиси с акцент върху стартиращи фирми, предприемачи и фрийлансъри и получи значителна подкрепа от някои от най-големите инвеститори в света, включително от японската SoftBank Group.

Въпреки силния си растеж компанията е изправена пред редица въпроси относно устойчивостта на своя бизнес модел, който се основава на краткосрочни споразумения за приходи и дългосрочни задължения по кредити.

Както по мащаба на своята оценка, така и по отношение на загубите The We Company има прилики до Uber, така и до Lyft, чиито акции от листването си през тази година изпитват затруднения на фона на редица въпроси за техния път към рентабилността.

The We Company, JPMorgan и Goldman Sachs отказват коментар по темата.  

Първичното публично предлагане все още вероятно ще набере няколко милиарда долара,  което е възможно да го направи втория по големина борсов дебют през тази година след листването на Uber Technologies Inc. от май, която събра приблизително 8 млрд. долара. Големите първични публични предлагания се увеличават в последно време, като могат да превърнат 2019 г. в потенциално най-добрата година по отношение на обема с набраните пари.

Не е ясно колко високо публичните инвеститори биха могли да оценят WeWork, която се преименува по-рано тази година на We Company, и дали тя ще може да си спечели оценка близо до тази от последния частен кръг на финансиране. Последната ѝ стойност е 47 млрд. долара, когато привлече капитал от SoftBank Group Corp. по-рано през тази година. Въпреки това, по това време SoftBank също купи акции от служители и инвеститори на WeWork при оценка от около 23 млрд. долара, което дава на компанията смесена оценка от около 36 млрд. долара.

Първичното публично предлагане ще бъде последният тест за инвеститорски апетит за губещи компании, които са високо оценени на частния пазар. Въпреки че търсенето на първични публични предлагания в САЩ беше силно изразено тази година, имаше известни препъникамъни.

Компанията за споделяне на пътувания  Lyft Inc. изненада инвеститорите и банкерите, когато акциите ѝ се сринаха с около 20% през първите няколко седмици от търговията тази пролет. След разочароващия дебют на Lyft, неговият конкурент Uber съкрати целевата си стойност преди IPO. И Lyft, и Uber в момента се търгуват под техните IPO цени.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още