IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жената, която промени може би завинаги Wall Street

Кати Ууд влезе в устите на анализаторите заради точната ѝ прогноза за цената на акциите на Tesla

15:29 | 08.03.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кати Ууд влезе под светлината на прожекторите. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Кати Ууд влезе под светлината на прожекторите. Снимка: Bloomberg LP

Миналата година може да определим като годината на фондовете на Ark invest. 152% годишна доходност за 2020 г. на ARK Innovation ETF, направи основателката на фонда Кати Ууд жива легенда.

Причината обаче всички да говорят за Кати Ууд е нейната прогноза за Tesla още през 2018 г. Тогава тя заявява, че акциите на компанията ще достигнат цена от 4000 долара през 2023 г.

По това време почти всички анализатори на Wall Street гледаха с насмешка на нейните приказки, а дори и най-големите фенове на Tesla не вярваха, че това е възможно - да се постигне 1400% доходност за толкова кратък период.

Това обаче не само се случи, но се случи и две години по-рано - на 7 януари 2020 г., когато акциите достигнаха 816 долара. Ако преизчислим това число спрямо сплита на акции 1 към 5 през 2020 г. ще получим 4080 долара за „стара“ акция.

От началото на февруари обаче вятърът се обърна. Акциите на Tesla и другите технологични компании, на които ARK  залага, се сринаха. Това накара много анализатори да побързат да обявят, че Кати Ууд е временно явление на Wall Street.

Тя обаче не обръща внимание на тези забележки, а напротив - използва дълбоката
корекция  като изключително добра възможност да закупи компаниите на бъдещето, но с голямо намаление. Нейните аргументи са, че новият цикъл на технологичния прогрес едва сега започва, благодарение на изкуствения интелект и още 13 индустрии.

Кои са тези индустрии и какво още може да научим от Ark invest вижте във видеото!

Коментарът е на Любомир Леков, оcновател на Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 3 години
Сгрешен тайминг с 2 години? Легенда, няма що :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още