IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индонезия налага 10% ДДС върху дигиталните продукти и услуги

Ходът има за цел да помогне на страната да се справи с кризата с коронавируса

17:52 | 15.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Индонезия ще изисква големите интернет компании да плащат данък добавен стойност (ДДС) върху продажбите на дигитални продукти и услуги от юли тази година. Решението е част от усилията за увеличаване на приходите по време на пандемията от коронавируса, обявиха данъчните власти в страната, цитирани от Ройтерс.

От 1 юли страната ще наложи 10% ДДС върху дигитални продукти, продавани от чуждестранни интернет компании със значително присъствие на индонезийския пазар, включително стрийминг услугите, приложенията и дигиталните игри.

Преди това правителството заяви, че услугите на стрийминг платформи като Spotify и Netflix ще бъдат обект на нов данък. Нито една от засегнатите компании не е отговорила на запитването за коментар.

Продуктите и услугите, купени през Google Play на Alphabet, както и други, също ще попаднат в категорията, макар че правителството не е посочило други организации, освен Spotify и Netflix. Google не е открита веднага, за да коментира въпроса.

В момента Индонезия налага 10% ДДС върху продажбата на повечето продукти и услуги.

Страната иска да накара интернет компаниите да плащат данъци от години, а решението на наложи ДДС беше споменато още през март, когато президентът и очерта спешните мерки, които да помогнат на държавата да се справи с кризата с коронавируса.

По-рано тази седмица парламентът прие решението.

Индонезийската интернет икономика е най-голямата и най-бързо растящата в Югоизточна Азия. Очаква се тя да достигне 130 млрд. долара до 2025 г., според проучване на Google, Temasek Holdings и Bain & Company.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още