IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Игра за Nintendo бе отстранена от китайските платформи на сивия пазар

Не е ясно дали изтеглянето на играта е директива от страна на китайския регулатор по съдържанието или доброволен акт

10:24 | 13.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Видеоигра на Nintendo Switch беше изтеглена от платформите за електронна търговия на сивия пазар в Китай, показват проверките на Ройтерс, след като активистът от Хонгконг Джошуа Вон използва играта, за да протестира срещу властта в Пекин, предаде Ройтерс.

Играта „Animal Crossing: New Horizons“ е пъстър социален симулатор, в който играчите могат да украсят собствения си остров и да поканят другите да го посетят. Тя стана моментален хит след пускането си през миналия месец и беше използвана от много играчи за взаимодействие и симулиране на сценарии в реалния живот, докато са останали у дома си поради мерки за ограничаване на огнището на коронавирус.

Джошуа Вон, активист от Хонконг, вкара протестите си в играта през миналата седмица и публикува в Twitter екранна снимка на острова си, украсена с банер с надпис: "Свободен Хонконг, революция сега“.

Китай има строги правила за съдържанието на всичко - от видеоигри до филми и музика, като цензурира всичко, което според държавата нарушава основните социалистически ценности. Игралните компании също трябва да пsолучат лицензи за игрите, които искат да публикуват.

Nintendo започна продажби на конзоли в Китай с технологичния гигант Tencent през декември, но играчите в Китай могат да имат достъп до мултиплейър връзки за игри като Animal Crossing само чрез чуждестранни издания, достъпни на сивия пазар, чрез платформи като Pinduoduo и Taobao.

Въпреки това, след публикацията на Джошуа Вон в Twitter търсенията за Animal Crossing: New Horizons не показват резултати в Pinduoduo. В Taobao на Alibaba някои доставчици се опитват да заобиколят забраната, като насочват потенциалните купувачи към обяви, които продават играта, без да използват нейното заглавие в описанието.
Някои играчи на Animal Crossing в Китай създадоха сценарии, които отразяват реалния свят - с контролни точки и маски на аватарите.

Джошуа Вон споделя снимки на своя остров, показващи портрети на китайския президент Си Дзинпин и ръководителя на Световната здравна организация Тедрос Адханом при погребална симулация с надпис "Ухан пневмония".

"Това правим в #AnimalCrossing ... може би затова тези хора са толкова нетърпеливи да се върнат към играта !!" каза той в Twitter.

Не е ясно дали изтеглянето на играта е директива от страна на китайския регулатор по съдържанието или доброволен акт от страна на политически чувствителни платформи за електронна търговия. Представителите на Alibaba и Pinduoduo не са коментирали темата пред Ройтерс.

През февруари видео играта „Plague Inc“, където играчите създават патоген, за да унищожи света, беше премахната от китайския магазин за приложения на Apple, след като регулаторите заявиха, че съдържа незаконно съдържание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още