IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google ще удължи работата от вкъщи до лятото на 2021 г.

Това е първата голяма американска корпорация, която формализира подобен удължен график

10:48 | 28.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;&nbsp; </em></p>
<p>
	&nbsp;</p>
<p>
	<figcaption><em>Simon Dawson/Bloomberg </em></figcaption></p>
<p>
	&nbsp;</p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка:   

 

Simon Dawson/Bloomberg

 

 

Американският технологичен концерн Google ще задържи служителите си вкъщи поне до следващия юли, превръщайки гиганта в търсачките в първата голяма американска корпорация, която формализира подобен удължен график на фина на пандемията на коронавируса.

Този ход ще засегне почти всички около 200 000 служители на пълен работен ден и сключени договори компанията майна на Google Alphabet Inc. и увеличава натиска върху други технологични гиганти, които имат намерение да върнат персонала си в офисите след януари, пише The Wall Street Journal.

Редица бизнеси - от фабрики до салони и ресторанти, се борят с това дали и кога да отворят отново на фона на упорития ръст на случаите с Covid-19 в цялата страна. Въпреки че някои офиси са добавили прегради от плексиглас и други защити за социално дистанциране, рискът от огнища сред служителите остава.

Дори за тези отрасли, където работата в домашни условия е сравнително управляема, връщането е бавно. В Ню Йорк по-малко от една десета от офисните работници в Манхатън се завръщат на работното място, цял месец след като градът даде на предприятията зелена светлина за повторно заемане на сградите, освободени от присъствие през март.

„Хората са внимателни”, казва Уилям Рудин, изпълнителен директор на Rudin Management Co. и ръководител на едно от най-известните семейни компании в сферата на недвижимите имоти в Ню Йорк.

Плановете на Google от юли поставят компанията твърдо в предпазливия лагер на тези, които обсъждат ефикасността на отдалечената дейност.

Главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай сам е взел решението през миналата седмица след дебат сред Google Leads, вътрешна група от топ мениджъри, която той председателства. По-късно през седмицата за решението е информиран малък брой служители на Google, пише WSJ, позовавайки се на запознати със случващото се източници.

Решението на Пичай е било обусловено отчасти от съчувствието към служителите със семейства, които трябва да планират една несигурна училищна година, включваща евентуално и обучение в дома, в зависимост от мястото ѝ. Освен това това освобождава служителите от нуждата да подписват целогодишни договори за наем на друго място, ако решат да се преместят.

„Знам, че не беше лесно“, пише Пичай в бележка за служителите от понеделник, след като Wall Street Journal съобщи за предстоящото удължаване на мярката за работа от дома. „Надявам се това да предложи гъвкавостта, от която се нуждаете, за да балансирате работата с грижата за себе си и своите близки през следващите 12 месеца“, казва той.

Удълженият график се прилага за служителите на компанията в повечето от основните ѝ офиси, включително централата в Маунтин Вю, Калифорния и други офиси в САЩ, Великобритания, Индия, Бразилия и други. Досега Google беше казвал на служителите си да очакват завръщане в офиса в началото на януари.

Технологичните компании от Силициевата долина бяха сред първите, които изпратиха служителите си вкъщи през март и непрекъснато изтласкваха назад периода на връщане в офиса. Ходът на Google обаче изпреварва много конкуренти. Microsoft Corp., например, каза на служителите в градове като Ню Йорк, че може да се върнат в офиса след тази есен. Заповедта за работа от вкъщи на Salesforce.com Inc. изтича в края на годината. Apple Inc. отвори и след това затвори някои от своите магазини за търговия на дребно.

Основателят на Facebook Inc. Марк Зукерберг заяви, че очаква половината служители на социалната мрежа да работят от дома си през следващото десетилетие.

Несигурността затрудни и пазара на жилища в района на залива около Сан Франциско и други региони, тъй като служителите обмислят алтернативни условия за живот извън скъпите градски райони, където често се намират големите работодатели.

В Ню Йорк само 8% от служителите, които работят в офис сгради в центъра, управлявани от офис колоса CBRE Group Inc., са се завърнали от домовете си в офисите. Данните се основават на уникални чекирания с карти в турникетите за сигурност. CBRE управлява офиси в Манхатън с обща площ от 20 милиона квадратни метра.

Експертите по работното място казват, че фирмите за финансови услуги, особено тези в бизнесите, които изискват софистицирани търговски площи и друга технология, която не може да се възпроизведе в повечето домашни офиси, имат по-силен стимул да върнат служителите в офисите. „В една цифрова епоха скоростта е ключова и работата от дома ще забави процеса“, казва Джоузеф Биаси, анализатор от фирмата за данни CoStar Inc.

Дейността в технологичните фирми, от друга страна, може да се върши по-лесно чрез отдалечено пространство. „Сътрудничеството със сигурност е важно“, казва Биаси. „Но програмистите не получават конкурентно предимство от получаването на информация по-бързо от програмистите в друга фирма“.

Технологичните фирми са по-внимателни. Октомври е най-ранният месец, в който Microsoft ще отвори отново своите офиси в Ню Йорк. Засега „продължаваме да препоръчваме повечето служители да работят отдалечено“, заяви говорител на Microsoft през миналата седмица.

Други фирми все още не са решили кога да върнат служителите в офисите. Говорител на Twitter Inc. заяви, че компанията няма окончателна дата за връщането, но когато все пак реши да връща хората си в офисите, ще върне само 20% от тях.

Twitter каза на служителите, че могат да работят от дома за неопределено време, ако решат.

Пичай се е интересувал от здравните и социалните последствия от новия коронавирус, дори преди здравните служители в САЩ да обявят, че вирусът се разпространява в глобална пандемия. Той е започнал да чете научни трудове за вируса през януари и е ръководил лично първоначалното решение през март за затварянето на офисите на компанията.

Google частично отвори някои по-малки офиси в страни, които не са силно засегнати от пандемията, като Австралия, Гърция и Тайланд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още