IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google дава 3 млн. долара за борба с дезинформацията за ваксините срещу Covid-19

За целта компанията е създала специален фонд

10:06 | 13.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Google News Initiative създаде отворен глобален фонд, който да се бори с дезинформацията, свързана с ваксините срещу Covid-19, а стойността му е 3 млн. долара, предава Ройтерс.

Той носи името COVID-19 Vaccine Counter Misinformation Open Fund и целта му е да подкрепя журналистическите усилия за ефективно проверяване на факти при съмнителна информация за имунизационния процес във връзка с новия коронавирус. Инициативата е дело на Google, която пък е част от Alphabet. Новината беше обявена от Google в публикация в блога ѝ.

„Въпреки че инфодемията за Covid-19 има глобална природа, дезинформацията се ползва, за да се таргетира определено население“, допълва текстът. „Някои от наличните проучвания също предполагат, че аудиторията, която се сблъсква с дезинформация, и тези, които търсят проверка на фактите, не е задължително да се припокриват“.

Фондът ще приема проекти, които се стремят да увеличат аудиторията, проверяваща фактите, особено в групи, които непропорционално са засегнати от дезинформацията.

Кандидатурите ще се разглеждат от екип от 14 души, които са представители на академичната общност, на медиите, медицинския и неправителствения сектор, както и представители на Световната здравна организация.

През декември Google News Initiative обеща 1,5 млн. долара, за да финансира медиен център за Covid-19, който да подкрепя проучвания в областта на проверката на факти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още