IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската смартфон-банка N26 е по-високо оценена от Commerzbank

Финтехът набра нови 780 млн. евро от инвеститори в пореден кръг на финансиране, а оценката ѝ се повишава до около 7,8 млрд. евро

12:05 | 19.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: N26</em></p>

Снимка: N26

Берлинската необанка N26 получава около 780 млн. евро от инвеститори в нов кръг на финансиране, като оценката ѝ се повишава до около 7,8 млрд. евро (9 млрд. долара), обяви самата N26. Според N26 това е най-големият кръг за финансиране на цифрова банка в Европа.

Това прави компанията най-високо оценяваният финансов стартъп (Fintech) в Германия. Най-скъпият германски стартъп е мюнхенската технологична компания Celonis, която в момента се оценява на 9,1 млрд. евро.

По отношение на конвенционалния банков свят N26 изпреварва Commerzbank - третата по големина германска търговска банка след Deutsche Bank и DZ Bank Group. Според Bloomberg пазарната капитализация на листнатата в Mdax Commerzbank е 7,7 милиарда евро.

Единият от двамата изпълнителни директори на N26 - Валентин Щалф, твърди, че компанията иска да натрупа значителен пазарен дял: финансовият кръг поставя компанията „в отлична позиция да се превърне в една от най-големите банки на дребно в Европа през следващите няколко години - напълно дигитална и без клонове“. N26 имаше 7 млн. клиенти в началото на 2021 г.

От доста време се спекулираше за предстоящ кръг на финансиране на N26. Говореше се дори за оценка от над 9 млрд. евро. Кръгът сега се ръководи от американските инвеститори Third Point Ventures, Coatue и Dragoneer. Инвеститорите, които вече притежават акции, също отново са предоставили средства.

По-ниската от очакванията оценка се дължи и на факта, че N26 отново си има разправии с германския финансов регулатор Bafin. Както обяви смартфон-банката Bafin ѝ наложи ограничения за растежа. На финтеха му е позволено да расте с максимум 50 000 до 70 000 клиенти на месец в Европа през следващите няколко месеца - доста под предишното ниво.

Конфликтът с надзорния орган засяга преди всичко недостатъци в предотвратяването на прането на на пари. Bafin издаде и глоба в размер на 4,25 млн. евро срещу финтеха за непредставяне на доклади за съмнителни случаи за пране на пари. Според компанията N26 е платила глобата още в средата на юли, но темата стана обществено достъпна едва в края на септември.

През миналата година N26 все още беше на загуба. По време на конференция на Handelsblatt през септември съоснователят Щалф заяви, че целта е „да продължим да се движим към общата рентабилност на компанията“ през 2021 и 2022 г.  „Печалбата може да бъде достижима до края на тази година“, каза той. И призна, че счита за вероятна възможност за следващите няколко години и първично публично предлагане.

Валентин Щалф и Максимилиан Тайентал основават N26 през 2013 г. и пускат първоначалния продукт в началото на 2015 г. Днес N26 има повече от 5 милиона клиенти на 25 пазара. За компанията работят повече от 1500 служители в 5 офиса: Берлин, Ню Йорк, Барселона, Виена и Сао Пауло. С пълен европейски банков лиценз, най-съвременна технология и без мрежа на клонове, N26 се опитва да преработи банкирането за 21-ви век и е достъпна за Android, iOS и настолни компютри.

N26 е финансирана от редица инвеститори в света, включително Insight Venture Partners, GIC, Tencent, Allianz X, Valar Ventures на Peter Thiel, Li Ka-Shing's Horizons Ventures, Earlybird Venture Capital, Greyhound Capital, Battery Ventures, както и от членове на управителните съвети на Zalando и Redalpine Ventures. В момента N26 работи в Австрия, Белгия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Исландия, Ирландия, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Испания, Швеция , Швейцария и САЩ, където оперира чрез изцяло притежаваното си дъщерно дружество N26 Inc., със седалище в Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още