IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС погна Google и Tinder за употребата на лични данни

Според регламента на Европейския съюз относно защитата на личните данни (GDPR) европейските регулатори да глобяват нарушителите с до 4% от глобалните им годиш

20:20 | 04.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Gettyimages</em></p>

Снимка: Gettyimages

Google се сблъсква с още едно разследване от страна на Европейския съюз заради опасенията, че обработването на данни за местоположението на потребителите на търсачката може да наруши строгите правила за поверителност на блока, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Въоръжена със силата да налага огромни глоби, Ирландската комисия за защита на данните започна отделно разследване на американската интернет компания Match Group, която е собственик на едни от най-известните сайтове и приложения за запознанства, сред които и Tinder, относно обработката на лични данни на потребителите в популярното приложение.

Проверки от ирландския орган се правят и върху големи технологични компании като Facebook, Twitter и Apple. Двата най-нови случая са свързани с прозрачността, която предоставя мобилното приложение WhatsApp при споделяне на данни с Facebook и Twitter, съобщи в скорошно интервю ирландският комисар за защита на данните Хелън Диксън.

„Разследването срещу гигантът Google, притежаван от Alphabet, ще разгледа доколко е законно търсачката да обработва данни за местоположението на потребителите си, както и прозрачността около това обработване на лични данни“, съобщи в свое изявление Ирландската комисия за защита на данните. Разследването на Tinder трябва да установи дали компанията има правно основание за обработката на личните данни на своите потребители.

Последният случай, свързан с търсачката Google, е предшестван от редица оплаквания от потребителски асоциации още през 2018 г., които обвиняват интернет гиганта в събирането на лични данни от потребители, които засягат не само местоположението им, а и техните политически убеждения и сексуална им ориентация.

„Хората трябва да разберат и да контролират по какъв начин компании като Google използват данните за тяхното местоположение, предоставяйки им услуги“, казаха в свое изявление от Google и добавиха, че компанията ще сътрудничи напълно на регулатора.
 
„През последната година направихме редица промени в продуктите, за да подобрим нивото на прозрачност и контрола върху данните, събирани от местоположението на потребителите“, коментират още от търсачката.
 
При проучване на сигурността са открити слаби места в системата на евтините смартчасовници за деца, при които е възможно непознати лица да отменят зададения родителски контрол на устройствата и да проследят местоположението на децата. През октомври Австралийската комисия за защита на потребителите подаде иск срещу Google, обвинявайки компанията в заблуждаване на потребителите относно начина, по който търсачката получава разрешение за достъп до тяхното местоположение.
 
Повече четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още