IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драмите на Google в ЕС нямат край

Този път оплакване срещу практиките на компанията подадоха онлайн платформи за търсене на работа

13:18 | 13.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Google може да се сблъска с още регулаторни проблеми в Европа, след като 23 уебсайта за търсене на работа призоваха антитръстовите регулатори в Европейския съюз (ЕС) да се задействат срещу компанията за предполагаемо използване на пазарна мощ от нейна страна в полза на собствените ѝ услуги в същата област, предава Ройтерс.

В писмо, изпратено до еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер и разгледано от информационната агенция, компаниите посочват, че са загубили от пазарния си дял, откакто Google пусна своята услуга Google for Jobs в Европа през миналата година.

Вестагер разглежда платформата и функциите ѝ, свързани с местното онлайн търсене, от 2018 г. Критиките идват от компании като британската BestJobsOnline и германските Intermedia и Jobindex, което може да я накара да се задейства по-сериозно.

За Google залогът е голям, след като тя беше глобена 8,25 млрд. евро от ЕС през последните две години за това, че потиска конкурентите си.

„След като пусна своята онлайн услуга за търсене на работа в Германия през май 2019 г., както и в други страни в ЕС (Испания, Франция и Великобритания), Google for Jobs веднага се превърна в очевиден пазарен лидер“, посочват компаниите в писмото си.

Те твърдят, че Google действа като много повече от онлайн платформа в областта, като директно предлага услугите си на рекрутъри.

Помолена да коментира оплакванията от компаниите, Google заяви, че е направила редица промени, за да отговори на обратната връзка от Европа.

Според конкурентите обаче тези действия не са достатъчни и практиките на Google продължават да вредят на бизнеса им.

„Очевидно е, че подобни безсмислени по своята същност действия не могат да осигурят еднакво третиране на онлайн услугите за набиране на кадри в страницата с резултатите на Google”, посочват фирмите.

Има шанс те да обмислят възможността за издаването на временна мярка, която да разпореди на Google да спре антиконкурентните си дейности, докато регулаторът разследва въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още