IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчна стратегия пести на Google 3,6 млрд. долара през 2015 г.

Компанията е пренасочила 15,5 млрд. долара от печалбата си към Бермуда

10:30 | 22.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Oфисът на Google в&nbsp;Индонезия, където компанията има срок до края на годината, за да разреши данъчен спор с властите.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Oфисът на Google в Индонезия, където компанията има срок до края на годината, за да разреши данъчен спор с властите. Снимка: Ройтерс

Дъщерната на Alphabet Inc. компания Google е пренасочила 14,9 млрд. евро (15,5 млрд. долара) от печалбата си към Бермуда миналата година, за да намали дължимите данъци, съобщава Bloomberg. Така компанията е спестила 3,6 млрд. долара.

Използваната схема се нарича „двоен ирландско-холандски сандвич“. По данни на Международния валутен фонд много от глобалните компании ползват въпросната схема, за да пестят данъци. 

Ето как работи схемата по принцип и конкретно в случая. Дадена международна компания (в случая Google) със седалище в САЩ има възможност да реализира печалба, например във Великобритания, от продукт, който може да предостави от разстояние. Данъчните ставки както в САЩ, така и във Великобритания, обаче са доста високи. Ето защо компанията регистрира дружество в Ирландия (Google Ireland Limited). През него услугата се предоставя на британските потребители, но по-голямата част от печалбата не се отчита във Великобритания. 

За да получи парите си, без да плаща високи данъци в САЩ, патентните права, за които всъщност потребителите плащат, се прехвърлят на трета компания, регистрирана в Бермуда, където данъчната ставка е нулева (в случая - Google Ireland Holdings Unlimited, която има права да лицензира интелектуалната собственост на концерна извън САЩ). Това прехвърляне на интелектуална собственост се извършва на ранен етап, когато стойността на патента е ниска и той продължава да се отчита по тази стойност в САЩ. 

Но независимо от всичко щатските регулатори могат да изискат от компанията в Бермуда да плати дължимите в САЩ данъци. За целта регистрираното в Бермуда дружество създава втора компания в Ирландия, през която осъществява всичките си операции. Така властите не могат да третират фирмата като оперираща в данъчно убежище и да изискат от нея да плати сумите, дължими по американското законодателство. А за да се прехвърлят парите от втората компания обратно в Бермуда, се отваря дружество тип пощенска кутия в Холандия, което се възползва от правилата за финансови трансфери в рамките на ЕС.  

В Бермуда няма данъци върху печалбата.

Иначе казано, технологията „двоен ирландско-холандски сандвич“ включва изпращането на печалбите първо през една ирландска компания, след това към холандска фирма и накрая до второ ирландско дружество със седалище в данъчен рай (Бермуда). Този метод позволява на определени корпорации драстично да намалят общите корпоративни данъчни ставки.

Сумата, която компанията трансферира чрез своето холандско дъщерно дружество Google Netherlands Holdings BV и след това до „пощенската кутия“ в Бермуда е с 40% по-висока, отколкото тази през 2014 г., показват данните на компанията, подадени пред холандската търговска камара на 12 декември и направени достъпни онлайн във вторник.

Alphabet прехвърля по-голямата част от своята печалба извън САЩ чрез холандското си дружество, което няма служители. Компанията използва това холандско дружество от 2004 г. насам като част от усилията си за намаляване на данъчното бреме. Чрез преместването на по-голямата част от международната си печалба в Бермуда компанията успява да намали своята ефективна данъчна ставка през 2015 г. извън САЩ до 6,4%, показват подадени от Alphabet документи до американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC).

Част от тези 12 млрд. евро, препратени до холандската компания през 2015 г., са дошли от Google Ireland Limited, която събира повечето от международните приходи от реклама на Google. Останалата част идва от дъщерно дружество на Google в Сингапур, което изпълнява подобна роля. 

Общата стойност на печалбата, която Google измества извън САЩ, по-голямата част от която през холандското дружество и Бермуда, нараства до 58,3 млрд. долара в периода от 2004 г. до 2015 г., показват данните на Alphabet, изпратени до SEC.

Ирландското правителство затвори тази данъчна вратичка, която позволяваше „двойното ирландско“ през 2015 г., но разреши на компаниите, които вече използват структурата, да продължат да я ползват до края на 2020 г.

Google е подложена на засилен натиск от страна на регулаторните органи и данъчните органи по целия свят за това, че не плаща достатъчно данъци. Във вторник Индонезия определи 31 декември за краен срок за Google, за да разреши там данъчен спор, който включва и евентуална глоба от 223 млн. долара. Офисите на компанията в Испания и Франция също бяха посетени от данъчни следователи през изминалата година.

Американският новоизбран президент Доналд Тръмп обсъди вече евентуални промени в данъчните закони на САЩ, за да се позволи на американски компании да репатрират чуждестранните печалби при облагане с еднократен данък от 10 на сто. Това ще премахне някои от сегашните стимули за американските компании, които държат реализираната в чужбина печалба извън САЩ.

Технологичните компании поддържат тази практика, като Apple например държи 181 млрд. долара извън САЩ, а Microsoft - 94,4 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още