IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Coface: Китай има сериозни 5G амбиции

Смята се, че 40% от патентите за текущи 5G мрежови стандарти са от китайски фирми

15:28 | 25.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Китай координира своя подход към 5G и някои успехи вече са налице. Въпреки това народната република все още разчита на вноса, особено на продукти от висок клас, като оставя сектора да бъде изложен на протекционистични заплахи. Освен това разгръщането на 5G мрежи от китайски компании се възприема като риск за киберсигурността от много страни. САЩ забраняват оборудването на Huawei и притискат своите съюзници да направят същото, което би могло да ограничи растежа на китайската 5G мрежа в бъдеще.

След като Китай изоставаше в ерата на 3G и 4G, китайското правителство постави специален акцент върху развитието на 5G технологията. Целта е производството на чипове да се увеличи от 65 милиарда долара през 2016 г. до 305 милиарда долара през 2030 г.  Добрите условия, които създава политическата рамка, позволиха на китайските компании да увеличат научноизследователската и развойна дейност в частния сектор с бързи темпове, коментират анализаторите на компанията за кредитно застраховане Coface.

Координираният подход на Китай за насърчаване на 5G ще помогне на много китайски компании да се възползват от „предимството на първия“. Смята се, че 40% от патентите за текущи 5G мрежови стандарти са от китайски фирми. Huawei е световен лидер в мрежовите инфраструктури; в момента държи 29% от пазара. Освен това анализаторите на Coface очакват тези промени да задействат цикъл на подмяна на мобилни телефони.

Но разбира се, Китай се изправя и пред редица предизвикателства и пречки за развитието си. Американските мита влошават условията за търговия с китайския износ. Китайските компании, които се занимават с 5G технологии все още разчитат на вноса на ключови компоненти. През май 2019 г. САЩ обявиха, че ще забранят на Huawei и нейните филиали да купуват части и компоненти от САЩ. Това оставя китайските компании, изложени на рискове по веригата за доставки на Huawei, като се има предвид, че около 16% от неговите компоненти идват от американски фирми през 2018 г.

Експертите на Coface също така отбелязват, че разгръщането на 5G мрежи от китайски компании се възприема като риск за сигурността от много потенциални страни ползватели. Редица страни твърдят, че използването на мрежовата инфраструктура на Huawei 5G представлява заплаха за лични и секретни данни за чуждестранните компании и потребители.  GSM aсоциацията прогнозира, че едва 14% от всички връзки ще бъдат 5G до 2025 г. Ще измине доста време, докато5G се превърне в новия телекомуникационен стандарт.

„Китай бързо се превърна в голям играч в 5G технологиите, но остава зависим от вноса на висококачествени продукти. Поради тази причина секторът е изложен на протекционистични заплахи“, коментира Милена Виденова, управител на „Кофас България“. „За страната ни има значение предимно какво ще договори Европейският съюз в тази насока...“, добавя още тя, цитирана в прессъобщение на организацията. 

Още технологични новини вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още