IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cisco се бори със спад на печалбата и приходите

Въпреки по-високите от очакванията печалба и приходи разочарование предизвика по-ниския дивидент и сдържаните очаквания

17:30 | 16.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският производител на мрежови компоненти Cisco отчита пореден спад на тримесечната печалба и приходи. На годишна база печалбата през четвъртото тримесечие спада с една четвърт до 2,3 млрд. долара, обяви концернът в сряда след приключване на борсовата сесия.

Приходите се понижават с 2 на сто до 11,6 млрд. долара, предава Ройтерс. Тези от основния мрежов бизнес отбелязват пореден спад - този път с 2%. В същото време постъпленията от новия бизнес, като софтуер и абонаменти, се вдигат с 31%. 



Печалбата на компанията след плащане на данъци намаля с 25% през последното тримесечие на годишна база в резултат на понижението на цените и въпреки че резултатите надминаха очакванията на анализаторите, в следборсовата сесия акциите на най-големия в света производител на мрежово оборудване поевтиняха с 1 на сто.

Причината е ясна - Cisco обяви с 0,29 долара на акция по-нисък дивидент за тримесечието, отколкото очакваха анализаторите. 

Cisco залага на бизнеса си с предложения за сигурност и безжични мрежи, за да компенсира слобостта на ключовото си подразделение, което се сблъсква с голяма конкуренция от страна на компании като Juniper Networks и китайската Huawei. По-новите начинания на компанията не отчитат достатъчно бърз растеж, за да се справят със спадовете на основното звено.

И перспективите са по-сдържани – за текущото тримесечие компанията предвижда нов спад на приходите.

Cisco произвежда устройства за трансфер на интернет и данни – т. нар. рутери и суитчове. Техниката се използва за изграждане на корпоративни мрежи, но от дълго време търсенето спада.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още