IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел подготви първа версия на регулациите на технологичните гиганти

Текстът съдържа 30 параграфа забрани и задължения

15:12 | 30.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) се подготвя да принуди големите технологични компании да споделят огромните обеми от потребителски данни с по-малките си конкуренти, сочи ранна версия на ключовия Закон за дигиталните услуги, пише Financial Times.

Компании като Amazon и Google „не трябва да използват данните, събрани в платформата... за свои собствени търговски дейности..., освен ако не ги направят достъпни за бизнесите, които се занимават със същите търговски дейности“, гласи текстът.

Законът за дигиталните услуги, който се очаква до края на тази година, е първата съществена промяна в подхода на ЕС в регулацията на интернет от две десетилетия. Брюксел се надява да постави глобални стандарти за дигиталната икономика и да се справи с утвърдените в годините предимства, с които се ползват технологичните гиганти.

По-рано този месец Тиери Бретон, френският комисар, отговарящ за вътрешния пазар, коментира пред Financial Times, че ЕС подготвя черен списък на дейностите на платформите, които те ще бъдат принудени да премахнат от своите бизнес практики.

През февруари еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер предупреди, че доминиращите играчи ще бъдат принудени да отворят данните си за по-малки конкуренти.

Ранната версия на регулацията подсказва, че Брюксел е положил идеите си и на хартия и показва, че регулаторите се подготвят за битка със Силициевата долина. Технологичните гиганти вероятно ще бъдат разтърсени от мащаба на амбициите на ЕС за ограничаване на правомощията им в рамките на 30 параграфа забрани и задължения.

Другите части от текста включват правило, че големите платформи, които притежават огромна власт, защото управляват сайтове или онлайн магазини, които другите ползват, за да правят бизнес, трябва да могат да използват данните, които събират, за малко цели.

Проектозаконът предполага, че на големите технологични компании може да бъде забранено преференциалното отношение към собствените им услуги в техните сайтове или платформи, което е в ущърб на конкурентите. Освен това на тези гиганти няма да е позволено да инсталират предварително свои приложения на хардуерни устройства, като лаптопи и телефони, или да принуждават други компании ексклузивно да ползват техен софтуер.

Отделно от това Брюксел иска големите платформи да позволяват на потребителите да деинсталират предварително инсталираните приложения на устройства (компютри и смартфони), допълва текстът, който все още е в ранна версия.

Регулаторите искат да прекроят правилата за дигиталната икономика след обвинения, че онлайн платформите са „твърде големи, за да ги е грижа“, а антитръстовите случаи често продължават с години, без да се стига до решение, което да подобри конкуренцията в блока.

Вероятно технологичните компании ще окажат съпротива. В свое изявление във връзка със Закона за дигиталните услуги, Google предложи вече съществуващите правила да бъдат модернизирани, вместо да се създава нова регулаторна рамка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още