IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивша мениджърка на Amazon е обвинена в търговия с вътрешна информация

Лакша Бохра е обвинена, че е предавала поверителна информация за финансовите резултати на компанията на членове на семейството си

09:30 | 29.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Акциите на Amazon поскъпнаха с около 70 процента през 2020 г. Интернет търговецът се счита за големия победител в рамките на ограниченията заради коронавируса. Въпреки това едно американско семейство вероятно няма да се възползва от тези и най-новите ръстове след обявяването на събитието Prime Day в понеделник.

Американската комисия по ценните книжа и борсите (SEC) обвини бивша финансова мениджърка, работила в Amazon, и двама от членовете на нейното семейство в търговия с вътрешна информация. Обвиняемата е генерирала незаконна печалба в размер на над 1,4 милиона долара между януари 2016 г. и юли 2018 г., съобщи комисията.

Като старши служител в данъчния отдел на Amazon на Лакша Бохра ѝ е било възложено изготвянето на годишните отчети и ѝ е предадена вътрешна информация. Преди публикуването на данните, които могат да доведат до голямо движение на цените на борсата, тя е предавала поверителна информация на съпруга си и баща му, за да спечелят от нея, като са купували или продавали акции на Amazon.

Започвайки през януари 2016 г. и продължавайки до юли 2018 г., Лакша е давала съвети на съпруга си Вики Бохра с изключително поверителна информация за финансовите резултати на Amazon. В жалбата на SEC се твърди, че Вики Бохра и баща му Готам Бохра са търгували с тази поверителна информация с 11 отделни акаунта, поддържани от различни членове на семейството. Освен това в жалбата се твърди, че Лакша Бохра е пренебрегвала тримесечните напомняния, които ѝ забраняват да предава съществена непублична информация или да препоръчва покупка или продажба на ценни книжа на Amazon. 

SEC подозира, че става въпрос за случай на „повтаряща се и систематична“ търговия с вътрешна информация. Агенцията настоява семейството на бившия служител на концерна да плати 118 406 долара лихви и глоба от 1,1 милиона долара в допълнение към връщането на незаконно спечелените 1,4 милиона долара. Освен това прокурорът е образувал наказателно производство срещу съпруга. Засега няма изявления от обвиняемите или от Amazon, допълва DPA.

Базираната в Сиатъл компания успя да увеличи значително продажбите си вследствие на коронакризата и само през второто тримесечие печалбата ѝ почти се удвои в сравнение с предходната година. Нейният може би най-важен ден за годината - Prime Day,  беше отложен по-рано тази година поради пандемията.

Сега търговското събитие трябва да се състои на 13 и 14 октомври и по този начин би могло да даде ранен старт на сезонния бизнес за Коледа. Интернет компанията инвестира 100 милиона долара в реклама за Prime Day и празниците.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още