IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безос и братът на приятелката му си разменят съдебни удари

Безос поиска от съдия в Калифорния да отмени делото за клевета, заведено срещу него през миналата седмица от Майкъл Санчес

11:17 | 04.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="margin-bottom: 0cm; line-height: 100%">
	<span lang="bg-BG">Безос и приятелката му Лорън Санчес в Мумбай на 16 януари. Снимка: </span><span style="display: inline-block; border: none; padding: 0cm"><font style="font-size: 10pt"><font face="inherit">Imtiyaz Shaikh/Anadolu Agency via Getty Images</font></font></span></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Безос и приятелката му Лорън Санчес в Мумбай на 16 януари. Снимка: Imtiyaz Shaikh/Anadolu Agency via Getty Images

 

Главният изпълнителен директор и основател на Amazon.com Inc. Джеф Безос е даден под съд от отчуждилия се брат на приятелката си Лорън Санчес. Безос поиска от съдия в Калифорния да отмени делото за клевета, заведено срещу него през миналата седмица от Майкъл Санчес.

Отговорът на Безос, подаден в понеделник във висшия съд на окръг Лос Анджелис, нарича твърденията на Санчес неоснователни и заявява, че искът представлява опит за смекчаване на способността на Безос да упражнява правото си на свобода на словото. Мениджърът цитира закон на Калифорния, който позволява бързото отхвърляне на дела, които подкопават тези права и нямат силна правна основа, предава Bloomberg.

Санчес твърдеше в своя иск, че Безос и неговият консултант по сигурността Гавин де Бекер лъжливо и публично са го обвинили, че е предоставил голи фотографии на Безос на National Enquirer, който публикува статия за аферата на Безос със сестрата на Санчес през януари 2019 г. В отговора си Безос заявява, че Санчес не е успял да посочи нито един пример за това как той или де Бекер са отправяли такова обвинение.

В публикация на сайта Medium няколко седмици след статията на Enquirer Безос пише, че Enquirer го е предупредил, че ще публикува смущаващи лични негови снимки, освен ако не спре да предполага, че таблоидът и неговият собственик, American Media Inc., раздуват историята му с политически мотиви. 

По онова време издателят беше сключил извънсъдебно споразумение заради твърденията, че редакторите на Enquirer са се опитвали да помогнат на Доналд Тръмп, приятел на изпълнителния директор на American Media Дейвид Пекър, по време на изборите през 2016 г., като пренебрегват потенциално вредни истории за предишните дела на тогавашния кандидат-президент. Вече като държавен глана Тръмп изрази неприязънта си към Безос, който е собственик на Washington Post.

Оттогава историята се разрастна до международен скандал, подсилена от твърденията, че престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман е участвал в хакване на телефона на Безос. Доклад на ООН от миналия месец посочи, че е възможно саудитският престолоналследник да е съпричастен. Твърденията се основават на анализ на консултантска фирма, наета от Безос. Рияд отхвърли категорично обвиненията, а докладът на ООН не свързва Саудитска Арабия с новината в Enquirer.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още