IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple се интересува от Dropbox или Box?

И преди години технологичният гигант е предлагал сделка на изпълнителния директор на Dropbox

14:18 | 23.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Главният изпълнителен директор на Dropbox Дрю Хюстън. Снимка: архив Ройтерс</p>

Главният изпълнителен директор на Dropbox Дрю Хюстън. Снимка: архив Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple вероятно е заинтересован от покупката на голям оператор на услуга за облачно съхранение на данни.

Както пише CCS Insight в свое изследване, концернът от Купертино обмисля придобиването на Dropbox или Box. Целта е подобряване на собствената облачна услуга. 

От операционните системи iOS 8 и OS X 10.10 насам Apple предлага чрез iCloud Drive за първи път своя собствена облачна услуга, чрез която отделни данни между различни устройства на Apple (както и машини с Windows с подходящо приложение) може да се синхронизират. В миналото обаче услугата не се оказа толкова стабилна, каквато е например Dropbox. Apple, Dropbox и Box са „се сближили доста през последните месеци“, се казва в публикацията.

Дали има нещо вярно в спекулациите, засега не е ясно – по принцип Apple не коментира планове за придобивания. С Dropbox обаче концернът е водил преговори и преди години. Главният изпълнителен директор на по-малката технологична компания Дрю Хюстън заяви още през 2011 г., че през 2009 г. Apple е предложил деветцифрена сума, а самият Стив Джобс е преговарял директно с мениджърите. Днес Dropbox е значително по-скъп, а специализираната компания от доста време насам обмисля борсов дебют.

Освен това от CCS Insight смятат, че Apple може да се откаже от партньорството в сферата на търсенето с Google.

В момента до 75 на сто от приходите за мобилно търсене, които има Google, са от iOS устройства. В края на 2017 г. изтича срокът на договорите за партньорството, като тогава Apple може да избере Bing, смятат анализаторите.

Преди дни Dropbox обяви, че има общо 150 хил. бизнес клиента, като компанията се сдоби през последните 10 месеца с 50 хил. нови плащащи си бизнес клиента, включително News Corp. и Expedia. Освен това обяви нов продукт, наречен Dropbox Enterprise, насочен към по-големите клиенти. 

Преди година Microsoft и Dropbox обявиха, че ще работят в бъдеще заедно. Споразумението предвижда собствениците на офис програмата на Microsoft Office да могат да качват директно своите документи в онлайн складовете на Dropbox.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още