IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple придобива стартъпа за анализ на музика Asaii

Според специализираното издание Axios сделката се оценява на под 100 млн. долара

09:12 | 15.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple придобива Asaii – основан през август 2016 г. стартъп, който създава инструменти за анализ на музика за музикални лейбъли и мениджъри на артисти, предава специализираното издание Axios, позовавайки се на запознати източници. Сделката, която изглежда се потвърждава и от профилите на служителите в LinkedIn, е оценена на по-малко от 100 млн. долара, твърди източник на изданието.

В социалната мрежа за професионални контакти LinkedIn Сони Такана, изпълнителен директор и основател на Asaii, е променил вече местоработата си на Apple, Apple Music.

Asaii може да помогне на Apple да се конкурира Spotify Technology SA в усилията за сътрудничество с по-неизвестните и по-слаби финансово артисти. Според описанието в сайта си Asaii използва машинно обучение, за да разпознае следващия голям музикален хит. Платформата изтегля данни от социални мрежи, като Facebook, Twitter и Instagram, и услуги за поточна музика, като Apple Music, Spotify, YouTube и SoundCloud, за да открива скрити таланти.

Apple и Asaii не са коментирали темата в извънработно време.

През миналия месец Apple завърши придобиването на приложението за разпознаване на музика Shazam, което също се очаква да спомогне за по-добрата конкуренция със Spotify, лидера на пазара за музикални стрийминг услуги. Apple сключи сделката през декември миналата година. Цената не бе обявена, макар да се твърди, че е около 400 млн. долара.

Вижте повече във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още