IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon уволни организатора на стачката в Ню Йорк

Според компанията той е нарушил насоките за социално дистанциране и е отказал да остане под карантина

09:22 | 31.03.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Angus Mordant/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

Amazon уволни работник от склад в Стейтън Айлънд, който организира стачка, за да поиска по-голяма защита на служителите на фона на коронавирусната епидемия.

Крис Смолс, помощник по мениджмънта в съоръжението, известно като JFK8, заяви, че е уволнен в понеделник следобед след стачката. Смолс и други служители излязоха на протест, за да обърнат внимание на липсата на защита на складовите работници.

Работниците също настояват Amazon да затвори съоръжението, след като служител е бил тестван положително за коронавирус миналата седмица. Организаторите казаха, че най-малко 50 души са се присъединили към протеста.
„Amazon би предпочела да уволни работниците, отколкото да се изправи пред пълния си неуспех да направи това, което трябва, за да запази нас, нашите семейства и нашите общности“, казва Смолс в изявление. „Аз съм възмутен и разочарован, но не съм шокиран. Както обикновено, Amazon по-скоро би замел проблема под килима, отколкото да действа, за да запази работниците и работните общности в безопасност“, посочи той.



Говорителят на Amazon потвърди пред CNBC, че Смолс е уволнен, казвайки, че е получил „множество предупреждения“ за нарушаване на насоките за социално дистанциране и отказвайки да остане под карантина, след като е влязъл в близък контакт със сътрудник, който е тестван положително за вируса.

„Въпреки инструкциите да остане вкъщи със заплащане, той дойде на място днес, 30 март, като допълнително изложи екипите на риск“, заяви говорителят. „Това е неприемливо и ние прекратихме неговия договор в резултат на тези многобройни проблеми с безопасността“, допълни той.

Amazon също така оспори броя на служителите, участвали в стачката, като заяви, че 15 души са излезли на протест. Компанията нарече обвиненията на работниците „неоснователни“ и заяви, че е предприела „крайни мерки“, за да гарантира, че служителите са в безопасност, докато са на работа.

„Както всички фирми, които се борят с продължаващата пандемия на коронавирус, ние работим усилено, за да запазим служителите в безопасност, докато обслужваме общностите и най-уязвимите“, казва компанията в изявление. „Истината е, че огромното мнозинство от служителите продължават да идват на място и вършат героичната работа за доставяне на клиенти всеки ден“, се посочва още в текста.

Главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс нарече уволнението от страна на Амазон на Смолс „позорно“ и заяви, че офисът на главния прокурор „обмисля всички законови възможности“, както и призова Националния съвет по трудови отношения да разследва инцидента.

„В разгара на глобалната пандемия Крис Смолс и неговите колеги протестираха публично срещу липсата на предпазни мерки, които Amazon предприема, за да ги защити от COVID-19. Днес Крис Смолс беше уволнен “, казва Джеймс в изявление. „В Ню Йорк правото на протест е кодифицирано в закон и всякакви ответни действия от страна на ръководството, свързани с тях, са строго забранени. Във време, когато толкова много нюйоркчани се борят и са дълбоко загрижени за своята безопасност, това действие е и неморално и нечовешко“, се казва още в текста.

Въпреки усилията на Amazon служителите на компанията в множество офиси, които разговаряха със CNBC, твърдят, че мерките не са достатъчни, за да ги предпазят. Те смятат, че неравномерните мерки за безопасност на складовете в цялата страна са посели чувството на недоверие между работниците и техните ръководители.  

В някои съоръжения работниците казват, че основните консумативи като кърпички за дезинфекция на ръцете липсват, което ги излага на риск да хванат вируса. Работниците на склада казват, че са принудени да избират между ходенето на работа и рисковете за здравето си или оставането вкъщи и не могат да плащат сметките си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
wag1111
преди 3 години
Могат, могат.Работил съм за техен клон в Германия. Въобще не ги интересуват работниците, като има повечко работа по празниците наемат повече след като намалее ги пускат, над 50% не могат да стигнат до шестия месец. Процента с постоянни договори в тая фирма е нищожен. Тука даже писаха, че е един от най-лошите работодатели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
pioner
преди 3 години
Аз не вярвам, че е възможно една корпорация е възможно да не се грижи за работниците си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още