IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon и Visa са близо до примирие

Двете компании обявиха, че работят по решение на спора си

22:28 | 17.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Американският онлайн гигант Amazon се е отказал от плана си да наложи забрана на потребителите, които използват издадени във Великобритания кредитни карти Visa, след като двете компании работят по „потенциално решение“ на спора, който можеше сериозно да засегне купувачите, пише Financial Times.

Най-големият търговец на дребно в света обяви плана си за забраната oще през ноември. Като причина за решението той цитира „високите такси, които Visa налага за обработка на трансакции с кредитни карти“. Освен това посъветва потребителите да се насочат към нови методи за разплащане.

Въпреки това днес Amazon сподели, че „очакваната промяна във връзка с използването на кредитни карти Visa в Amazon.co.uk няма да влезе в сила на 19 януари“. Групата допълва, че „работи в тясно сътрудничество с Visa за постигане на потенциално решение, което ще позволи на потребителите да продължат да използват кредитните си карти Visa в Amazon.co.uk”.

Ходът на Amazon беше смятан от мнозина за тактика за преговори, докато главният изпълнителен директор на Visa Ал Кели го нарече „необичаен“.

Amazon, чиято потребителска база нарасна значително, тъй като все повече хора започнаха да пазаруват онлайн по време на пандемията, работи с алтернативни на Visa компании за разплащания. Visa, заедно с конкурента ѝ Mastercard, са доминиращи сили в разплащанията от десетилетия.

За разлика от Mastercard и American Express, Visa не предлага съвместно брандирани карти с Amazon във Великобритания. Когато забраната беше обявена, въпросните карти бяха сред алтернативите, които Amazon предложи на потребителите.  

Към края на 2020 г. Visa държеше около една трета от пазара на кредитни карти във Великобритания, Mastercard – 62%, а останалият дял се падаше на American Express, сочат най-новите данни от UK Finance.

„Клиентите на Amazon могат да продължат да използват карти Visa в Amazon.co.uk след 19 януари, докато ние работим в тясно сътрудничество за постигането на споразумение“, посочват от Visa. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още