IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alphabet позлатява мениджърите си след рекордната година

Не се планира масово увеличение на заплатите за редовите служители въпреки инфлационните опасения

11:44 | 05.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Главният финансов директор Рут Порат. <em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Главният финансов директор Рут Порат. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

След като през миналата година успяха да осигурят висока възвръщаемост на инвеститорите, топ ръководителите на Google получават увеличение на заплатите за 2022 г., както и големи награди чрез акции.

Управителният съвет на Alphabet, компанията майка на Google, е одобрил нови пакети за възнаграждения на финансовия директор Рут Порат, ръководителя на правния отдел Кент Уокър, шефа на отдела за търсене Прабхакар Рагаван и Филип Шиндлер, главен бизнес директор на компанията, пояснява концернът в подадена до Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) информация.

Базовите заплати на ръководителите ще се увеличат от 650 000 долара на 1 милион долара, става ясно от документацията, която е публикувана на уебсайта на SEC във вторник и е с дата 28 декември. Всеки от тях е получил премия чрез акции на стойност между 23 и 35 млн. долара, разпределени между акции, базирани на постигнати резултати, и акции, които ще се придобиват с течение на времето, предава CNBC.

През 2021 г. акциите на Alphabet поскънаха с 65%, изпреварвайки значително по-широкия пазар и всички останали големи технологични компании в САЩ. Бизнесът с търсачката на Google се възстанови бързо от забавянето заради Covid-19 и започна да расте на нивата отпреди пандемията в началото на годината, възползвайки се от съживяването на рекламата и пътуванията. YouTube също отбеляза ръст в трафика, а подразделението на Google за облачни услуги набра скорост, тъй като компаниите се насочиха към дистанционно управление.

Рагаван и Шиндлер получават най-големите пакети с акции за 2022 г. Компанията предоставя на всеки от тях по 12 млн. долара под формата на акции, базирани на постигнати резултати, които ще бъдат придобити в периода от 2022 г. до 2024 г., в зависимост от това как се представя цената на акциите в сравнение с компонентите на S&P 100. Те получиха още 23 млн. долара под формата на ограничени акции, които ще се придобиват тримесечно на 12 вноски, в зависимост от оставането им на работа в концерна.

Порат и Уокър получиха базирани на резултатите акции за по 5 млн. долара, както и 18 млн. долара под формата на ограничени акции.

Alphabet не разкрива колко са получили мениджърите през миналата година, но нейният топ мениджмънт се е радвал на богата 2020 г. Компанията заяви в последните си подадени до регулаторите документи, че Порат и Уокър са получили 50,2 млн. долара под формата на награди с акции през тази година, Рагаван е получил 54,6 млн. долара, а за Шиндлер са били определени акции за 65,5 млн. долара. 

Разкриването на информацията за изплащането на възнагражденията се случва в момент, в който Google се опитва да овладее безпокойството сред редовите служители във връзка с нарастващите инфлационни разходи. На среща на всички служители през декември, която имаше за цел да обхване планирането за 2022 г., ръководителите на Google са адресирали накратко опасенията на служителите относно възнагражденията и са заявили, че не планират да реагират с масово увеличение на заплатите за цялата компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още