IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba инвестира още 2 млрд. долара в компанията за онлайн търговия Lazada

Китайският гигант слага и свой представител начело на бизнеса

14:47 | 19.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският технологичен гигант Alibaba Group Holding обяви, че ще инвестира още 2 млрд. долара в компанията за електронна търговия в Югоизточна Азия Lazada Group и ще сложи свой представител начело на бизнеса, докато активизира битката си с конкуренти като американската Amazon, разширявайки се активно в региона, предава Ройтерс.

Един от 18-те основатели на Alibaba – дългогодишният директор Луси Пън, ще стане главен изпълнителен директор на Lazada, заменяйки основателя Макс Битнър, който ще премине в Alibaba като старши съветник.

Делът на Alibaba ще се увеличи до неназован размер след последната инвестиция, коментира говорител пред Ройтерс. Компанията държеше дял от 83% в Lazada преди инвестицията, чиято общо стойност сега достига 4 млрд. долара след инжекцията за 2 млрд. долара през последните две години.

„Инвестицията подчертава увереността на Alibaba в бъдещия успех на бизнеса на Lazada и перспективите за растеж на пазара в Югоизточна Азия – регион, който е ключова част от глобалната стратегия за растеж на Alibaba”, казва китайската компания в свое изявление.

Подкрепено от огромни приходи и нарастващи цени на акциите на Alibaba, новото ѝ финансиране в Lazada подчертава амбициозния глобален стремеж за гарантиране на по-голям дял от бързо разширяващия се пазар за онлайн търговия, възлизащ на милиарди долари.

Alibaba работи в над 200 страни и повече от 500 млн. души използват приложенията ѝ за пазаруване всеки месец. Това позволява на Lazada да се възползва още повече от ресурсите на гиганта в онлайн търговията.

Стартираната през 2012 г. Lazada оперира в Индонезия, Малайзия, Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още