IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А1 изгради система за аналитично видеонаблюдение в Раднево

Целта е предотвратяване на вандалски прояви на обществени места и повишаване на безопасността на жителите и гостите на града

14:51 | 04.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пресконференцията в Раднево, на която бе представен проектът. <em>Снимка: А1</em></p>

Пресконференцията в Раднево, на която бе представен проектът. Снимка: А1

Българският мобилен оператор А1 реализира поредния си проект в сферата на „умните” градове, като разработи и внедри система за аналитично видеонаблюдение на територията на град Раднево. На пресконференция по повод приключването на проекта, провела се по-рано днес в сградата на Общината, кметът д-р Теньо Тенев демонстрира функционалностите на системата.

„Динамиката в развитието на технологиите и градовете в България неизбежно води до нуждата от повишаване на сигурността на населението. Изграждането на системата за аналитично видеонаблюдение е основна част от нашите усилия за повишаване на сигурността в нашия град“, сподели кметът на Община Раднево д-р Теньо Тенев.

На 37 локации на територията на града са разположени общо 112 камери, като служителите от Общината ще могат да използват както версия за персонален компютър, така и мобилно приложение за мониторинг в реално време. Системата ще осигури постоянно наблюдение на възлови кръстовища, входно-изходни точки, публични пространства и други. Целта е както съблюдаване на правилата за движение по пътищата и обществения ред, така и повишаване на безопасността на жителите и гостите на града и опазване на имуществото.

Д-р Теньо Тенев и Иван Иванов, старши директор „Корпоративни продажби“ в А1 България, демонстрираха как работи системата за аналитично видеонаблюдение на журналисти, партньори и представители на МВР. Основните въпроси от страна на МВР бяха свързани с възможността за споделянето на метаданни, събрани от аналитичното видеонаблюдение между А1 и МВР. Иван Иванов от А1 потвърди, че системата разполага с технологична възможност за изпращане на данните към службите на МВР и компанията има пълна готовност за техническа реализация в най-кратки срокове.

„Все още много хора гледат на мобилните технологии като на по-бърз интернет и повече възможности за забавление, но те са много повече. Технологиите улесняват живота ни, спестяват разходи, печелят време за хората и правят живота ни по-сигурен, какъвто е и проектът, който реализирахме в партньорство с Община Раднево. Решението е изцяло съобразено с нейните изисквания и е адаптирано за нуждите, за които ще се ползва. Използвана е технология от ново поколение, като при реализацията на проекта са изградени индивидуални оптични трасета, които да обезпечават комуникацията между точките, в които са разположени камерите и центъра за мониторинг в реално време”, коментира Иван Иванов.

При изпълнението на проекта е използвана техника на водещ производител, като са поставени 91 стационарни камери, 10 LPR камери, които разпознават регистрационни табели на превозни средства и 11 камери от типа PTZ, разпознаващи човешки лица и изоставени предмети. Системата за аналитично видеонаблюдение в град Раднево известява служителите на Общината при възникване на инциденти. Алармите са два типа - аудио и визуална, а системата позволява и съхраняване на записи, които при необходимост ще могат да бъдат предоставяни на съответните държавни органи.

Разработването на система за аналитично видеонаблюдение в град Раднево е продължение на успешното партньорство, което А1 има с общината в сферата на телекомуникациите - фиксирана телефония, мобилна телефония и интернет.

Компанията предлага цялостно обслужване по проектирането, инсталирането и пускането в експлоатация на системата за аналитично видеонаблюдение, както и пълна софтуерна и хардуерна поддръжка. Системата A1 Video Security ползва IP камери от последно поколение с осигурен 24/7 достъп през мобилно и десктоп приложение. Всички известия се получават в реално време, а самите записи се съхраняват на облачен сървър с възможност за съхранение в два независими дейта центъра на A1 на две различни географски локации.

Това е поредният реализиран проект за аналитично видеонаблюдение в община в България. До момента А1 е внедрил подобни системи и в Монтана, Перник и Казанлък.

А1, част от A1 Group, е доставчик на дигитални услуги и телекомуникационни решения в България. Компанията предоставя мобилни и фиксирани услуги, високоскоростен интернет, цифрова и сателитна телевизия, включително четири собствени спортни канала, платежни услуги, собствена платформа за музикален стрийминг, cloud и IoT решения на 5 милиона клиенти. През 2018 г. A1 България отчита приходи от 446,2 милиона евро, а сравнимата EBITDA e 138 милиона евро.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още