IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WSJ: WeWork обмисля драстично свиване на оценката си

Сегашната оценка от 47 млрд. Долара може да бъде свита наполовина заради слабия интерес на инвеститорите

22:27 | 05.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Getty Images News</p>

Снимка: Getty Images News

WeWork има проблеми с привличането на инвеститори. Преди планираното IPO на стартъпа, който предлага споделено офис пространство, изглежда, че компанията обмисля значително намаляване на оценката си. В момента WeWork е най-ценният стартъп в САЩ с оценка в размер на 47 милиарда долара. Преди да се качи на борсата, компанията, която наскоро преименува себе си на The We Company, възнамерява да намали своята оценка до около половината от назованата по-горе сума, съобщава Wall Street Journal.

Основателят и изпълнителен директор Адам Нюман отлетя за Токио през миналата седмица, за да се срещне с изпълнителния директор на Softbank Масайоши Сон. Softbank е един от най-големите инвеститори в We и помогна с парична инжекция в началото на годината, с която оценката на стартиращия бизнес се увеличи от 20 млрд. до 47 млрд. долара.

Според материала Нюман обмисля два варианта. Така например Сон може да купи голяма част от акциите при IPO-то. Първоначално We възнамеряваше да набере три до четири милиарда долара на капиталовия пазар. Това може да стане второто по големина IPO за тази година след това на Uber. От друга страна, възможно е отлагане на IPO до 2020 г. и Softbank отново да инвестира в We като частна компания.

Дали Softbank ще подкрепи плановете, засега не е ясно. Японската група инвестира 2 милиарда долара през януари, много по-малко от първоначално планираното. Softbank вече инвестира в We чрез собствения си Vision Fund, който влага средства в технологични стартъпи.

И двата варианта биха били изключително необичайни, особено за успешни стартъпи от Силициевата долина. Би било признание, че високите оценки на We и на много други така наречени еднорози - стартиращи компании на стойност над 1 милиард долара – са били преувеличени и не биха издържали на капиталовите пазари.

We публикува проспекта си през август, но той предизвика повече съмнения, отколкото ентусиазъм сред анализаторите и потенциалните инвеститори. Рет Уолъс, ръководител на нюйоркската компания за анализи Triton, нарече показаните на 380 страници данни „шедьовър на объркването“, тъй като не били съвместими с общите модели за анализ. Важни данни, които били важни за оценяването на шансовете ни за успех, са били прикрити, смята той

WeWork наема дългосрочно офис площи и след това ги отдава на самостоятелно заети, фриленсъри, стартиращите фирми и компании, които се нуждаят от краткосрочни офиси и не искат сами да сключват дългосрочни наемни договори.

Стартъпът успя да увеличи значително приходите си от продажби през последните години. През 2018 г. Те възлязоха на 1,8 милиарда долара. We обаче е на сериозна загуба. През последните две години компанията реализира повече загуби, отколкото са приходите, а паричният поток е отрицателен, тъй като приходите не покриват разходите за наем, маркетинг и разширяване на бизнеса.

Анализатори като Уолъс не са наясно как стартъпът трябва да стане печеливш в следващите години. А в случай на рецесия компанията вероятно ще трябва да понесе големи загуби, защото клиентите могат бързо да прекратят лизинговия си договор. Ето защо и апетитът на инвеститорите за акциите изглежда нисък.

Също така, тъй като тази година и други големи IPO на компании от Силициевата долина не бяха особено убедителни. Акциите на доставчиците на автомобилни услуги Uber и Lyft, но и на приложението за офис софтуер Slack са под емисионната си стойност. Отначало те бяха раздути, също както оценката на WeWork.

Нюман направи и още една отстъпка. Той попадна под сериозна критика, защото семейната му компания беше продала правата върху името на The We Company за близо шест милиона долара на стартъпа. Сега тази сделка е отменена, както става ясно от актуализирания проспект. В допълнение компанията назначи първата жена в Борда на директорите: Франсис Фрай, професор по технология в Харвард, ще получи място в Надзорния съвет, който обикновено се състои само от мъже и няма за цел да впечатлява с разнообразие.

Ако всичко върви по план, роудшоуто може да започне още през следващата седмица, съобщи Bloomberg в сряда. JP Morgan Chase и Goldman Sachs са водещи поематели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още