IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как семейните фирми могат да избегнат фалит?

Вижте мнението на консултанта по мениджмънт Анджей Шафернакер, представено по време на Клуб Investor.bg

11:05 | 22.10.13 г. 7
<p>
	Консултантът по мениджмънт Анджей Шафернакер разкри някои от важните аспекти на фамилния бизнес.&nbsp; <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Консултантът по мениджмънт Анджей Шафернакер разкри някои от важните аспекти на фамилния бизнес.  Снимка: Investor.bg

Основните цели на семейните фирми са малко по-различни от тези, които си поставят другите компании – за фамилния бизнес е важно натрупването на семейно богатство в дългосрочен план, създаването на устойчиви работни места, съхранението на предприемаческия дух и изграждането на стабилност във времето. Това каза по време на Клуб Investor.bg консултантът по мениджмънт Анджей Шафернакер, който разкри някои от важните аспекти на фамилния бизнес.

По неговите думи фамилните компании могат да бъдат малки или големи, публични или не, но те задължително са по-устойчиви във времето, защото разчитат на ценности като семейното доверие, социалната отговорност, гъвкавост и бърза реакция.

Експертът препоръча на собствениците на семеен бизнес да следват опростена схема при стратегическото планиране, да съставят ясни бизнес цели, но винаги наред с бизнес целите да следват и семейните ценности.

В своята презентация мениджърът обърна внимание и на причините за фалита на семейните фирми. А именно липсата на семейна мисия, лошата комуникация в семейството, поставянето на неподходящи хора на управленски позиции, лошо планиране при унаследяването на бизнеса.

Едва 30 на сто от семейните фирми успяват успешно да прехвърлят бизнеса на следващото поколение, каза Шафернакер. Обикновено на всеки 20 години фамилните бизнеси се изправят пред тази трудна задача, която е и критична точка за реалното оцеляване на фирмата. Практиката показва, че по-голямата част от компаниите не оцеляват, именно защото не са предали успешно щафетата на следващата генерация.

Ключовите въпроси, които винаги са на дневен ред за фамилните компании, са финансирането, интернационализацията, обучението на мениджърите, както и преминаването към корпоративно управление в даден момент от развитието. Препоръката на Шафернакер е стриктно да се следват тези стъпки, защото в противен случай фирмата е обречена на фалит. По думите му даден бизнес може да има много хубав продукт, но ако не търси окрупняване с други семейни фирми от бранша, външно финансиране и консултантски услуги, или ако няма приемственост, провалът е очакван.

Трудно семейните фирми в България могат да оцелеят сами, затова трябва да се следва примерът на други европейски страни, където фамилните компании се включват в специални програми, които им помагат да преодолеят проблемите - за унаследяването на бизнеса, за професионализацията на управлението, обучението на мениджърите.

Партньори на успешния фамилен бизнес - Клуб Инвестор се провежда с любезното съдействие на Първа Инвестиционна Банка, Интерлийз ЕАД и Аларик Секюритис

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 0
Станимир 71
преди 10 години
Как семейните фирми могат да избегнат фалит?-много лесно,не смяташ резултата и не планираш такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
aldy
преди 10 години
"...А бе терминал 2 и адиос е цялата работа май май!..."Да де, ама семейно. Е, не е ли прав донякъде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Само се замислете за интелектуалното ниво на поръчващия :) и работата е ясна! Този ххич хабер си найч от нещата у нас. Колко от големите фирми имат сайтове и можеш да установиш нормален бизнес контакт :). Може би само полов, ама заслужава ли си? :))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Съжалявам че не мога да ви дам повече от един плюс! Света не върви на добре, щом изплуваха такиви видни ИКСПЕРТИ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 4
stoiloff
преди 10 години
Поредния голословник, който не си е пил сутрин хапчетата и не е наясно със ситуейшъна в Доганистан! Тука брат ми е шуробаджанащина отвсекъде бе маниак! Тука има само свързани лица, и меринджеи дето са им дадени едни парички и си ги връткат в кръговете! Алоооо извънземния! Приземяване! Приземяване! Тук не е важно колко знаеш и можеш, а на кой човек си човек! А бе терминал 2 и адиос е цялата работа май май!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Консултант меринджей - нещо като нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
"без държавна подкрепа е много трудно да оцелеят - това обезсмисля всичко казано по поръчка преди това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още