IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Притеснителни ли са промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари?

Исканията за запор на банкови сметки вече ще се разглеждат от Специализирания наказателен съд

16:38 | 24.02.20 г.
Притеснителни ли са промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари?

Миналата седмица парламентът прие промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари. Досега внесените искания за запор на банкови сметки се разглеждаха от гражданските съдилища в страната. Вече ще се разглеждат от Специализирания наказателен съд. Тази промяна не е негативна, въпреки че има такива коментари. Това посочи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria адв. Елена Георгиева от адвокатско дружество "Станков, Тодоров, Хинков и Спасов".

Тя изясни процедурата до момента и новите моменти след приетите промени от парламента. 

"През март 2018 г. беше приет изцяло нов Закон за мерките срещу изпирането на пари, той транспонира европейска директива. До момента при съмнение за изпиране на пари от едно задължено лице по закона, то изпраща уведомление до дирекция "Финансово разузнаване" в ДАНС. Заявлението следва да бъде разгледано от директора и ако той прецени, със заповед да спре сделката или операцията, за която е подадено уведомление, че е съмнителна", обясни юристът.

Георгиева добави, че следва 5-дневен срок, в който трябва да се прецени наличието на съмнения и ако има такива да се уведоми прокуратурата. 

"Ако и прокуратурата прецени, че е налице съмнение за изпиране на пари, следва да изпрати искане до съответния граждански съд. Към тази уредба сега бе добавено ново изречение, което казва, че когато искането е направено от прокурор от Специализираната прокуратура, то ще се разглежда само и единствено от Специализирания наказателен съд", обясни тя. 

Според нея целта на новите текстове е свързана с публикуваната Национална оценка за риска на страницата на ДАНС. 

"В нея се отделя внимание на това, че организираната престъпност много често предхожда изпирането на пари", посочи Георгиева. 

Тя не допуска, че промените може да се правят за конкретно лице по повод неофициална информация, че те са свързани с бизнеса на Васил Божков. "Една такава промяна не може да е продиктувана от частен случай", категоричен е юристът. 

По думите й е нормално всеки бизнесмен да се притеснява, когато чуе термина "специализиран съд". "В неговата представа той стои по-високо в йерархията на съдилищата. Но неговите решения подлежат също на контрол", обясни експертът. 

Георгиева добави още, че задължените лица следва в 6-месечен срок да приведат в съответствие своите вътрешни правила с публикуваната на сайта на ДАНС оценка на риска.

Повече вижте във видеото, а целия разговор може да проследите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Видео виж още

Коментари

Финанси виж още